Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. gruodžio 9 d., sekmadienis

Afrikietiškas Kalėdomis kvepiantis avienos karis

Trys savaitės izoliacijos nuo visuomenės. Begalinis namų ir naminio maisto ilgesys. Kad jūs žinotumėte, kaip atsibodo tas beskonis, "sveikas" maistas, nieko nerodantis televizorius. Tik gamta ir nuostabus Druskininkų oras gelbėjo nuo visiškos depresijos. Kaip pasiilgau šeimynos su jos visais rūpesčiais ir džiaugsmais, draugių ir draugų su plepesiais prie arbatos ar vyno taurės, kolegų ir darbo.
Bežiūrėdama TV pamačiau ir kulinarinių laidų. Viena iš jų buvo su Paul Merritt. Nieko jis ten stebuklingo ir kažko neįveikiamo negamino, bet kartais ir nereikia tų mandrumų, juos galima valgyti restoranuose, juk jie tam ir skirti, kad galėtų mus nustebinti ir pradžiuginti. Jis ruošė afrikietišką karį, kurį gamino jo močiutė Zimbabvėje. Taigi, grįžusi namo, o kaip žinia grįžau išsiilgusi kvapų, skonių, tad puoliau gaminti karį, kiek prisiminiau iš laidos, o kiek neprisiminiau, improvizavau savaip.
Taigi, avienos afrikietiškam kariui naudojau:
350 g avienos be kaulų ir riebalų
3 valg.šaukštus aliejaus (naudojau alyvuogių)
2 svogūnus
2 skilteles česnako
5cm imbiero šaknies
2 čili pipiriukus
2 cinamono lazdeles
4 gvazdikėlius
1 anyžiaus žvaigždę
5 kardamono
1 arb.šaukštelį kalendros sėklų
1/2 laimo vaisiaus sulčių
1/2 laimo vaisiaus odelės
3 lauro lapus
5 kvapniuosius pipirus
1 valg.šaukštą ciberžolės (Curcuma,Turmeric)
1/2 l natūralaus jogurto ( netina turkiškas)
saują slyvinių pomidoriukų
didelį žiupsnį kapotos šviežios kalendros
didelį žiupsnį kapotų mėtų
Atrodo siaubingai daug ingredientų, bet labai lengvai pagaminamas Karis. Patikėkite.
Sukapoju smulkiai svogūnus ir apkepu aliejuje, kol šie pagelsta. Per laiką kol svogūnai kepa, sutarkuoju imbiero šaknį, česnakus, supjaustau čili pipiriukus. Kai svogūnai gelsvi, sudedu imbierą, česnakus, čili pipiriukus, bei ciberžolę, kalendros grūdelius (aš juos sutraiškiau grūstuvėje), cinamoną, anyžių, gvazdikėlius, lauro lapus, kvapniuosius pipirus. Viską labai gerai išmaišau. Gaunasi kvapni košelė. Tada sudedu nedideliais gabaliukais supjaustytą avieną ir kepu, kartas nuo karto pavartydama, 10 minučių ( mano gabalėliai buvo nedidukai, jeigu bus didesni, tai reikėtų kepti apie 15 min.). Išspaudžiu laimo sultis, suberiu nutarkuotą nuo vaisiaus odelę. Viską vėl išmaišau. Supilu jogurtą. Išmaišau ir troškinu 1 valandą ant nedidelės ugnies kartas nuo karto pamaišant. Tada sudedu pomidoriukus, mėtas, kalendros lapelius ir išjungusi ugnį, palieku visiems skoniams susibalansuoti 10 min.
 Mėsa minkštutė, švelniai pikantiška, spalvinga ir be galo be krašto kvapni. Kvapas nerealiai Kalėdiškas...pajutau, kad jau artėja Kalėdos, bus eglutė, dovanos ir linksmybės:)
 

15 komentarų:

  1. Man teko pas draugus Afrikiečius ragauti Ganos, Togo, Egipto ir Zambijos patiekalų. Nepaprastai įdomūs aromatai ir prieskoniių deriniai, daržovių ir žolelių gausa. Niujorke yra Etiopios virtuvės restoranas, ten sėdima ant kelmo ir valgoma nuo kito kelmo, kurį dengia milžiniškas lietinis, o ant jo visokių troškinių kauburėlių gausybė - ir viską reikia valgyti rankomis, visi valgytojai plėžo blyną ir semia troškinius iš bendro patiekalo. Būtinai išbandysiu šį receptą, man dažnai užeina kažkokio ypatingo prieskonio troškimai, manau kad šitas patiekalas bus pats tas tokiam atvejui.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Viktorija, pasiruošk kvapų bombai:) Mes labai dažnai valgome Karį, bet tokio kvapnaus dar nesu valgiusi. O apie afrikiečius, tai atsimenu, buvau D.Britanijoje kažkokioje stovykloje, buvo ten afrikiečių iš Malio, Nigerijos ir t.t. ir kai pamačiau, kad jie susėdę ratu į vieną bliūda kiša rankas ir kažką makaliuoja ir deda į burną, pakraupau, bet dabar laikas pasikeitė, tapau tolerantiškesnė. Su malonumu ragaučiau jų patiekalų...na gal ne visiems sukišant rankas į bendrą bliūdą, bet mielai praturtinčiau savo virtuvę jų patiekalais:)Gal kokį vieną kitą receptuką pagamintum?:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš manau, jog šį tavo avienos troškinį galima servuoti ant neutralaus skonio lietinio ir valgant rankomis jau bus kažkas labai autentiško afrikietiško. Man labai patinka Afrikos tautų, kurios turi jūros pakrantę, virtuvė, pvz. žuvis su žolelėmis, įvairiais grūdais, pupelėmis, daržovėmis ir vaisiais, suvyniota į banano lapą ir kepta ant žarijų. Kažkas panašaus į tavo anksčiau aprašytą "Papilotę" http://cocinarendez-vous.blogspot.com/search/label/Papillote, tik viskas vyniojama į banano lapą - tas lapas svildamas išorėje ir "prakaituodamas" viduj suteikia maistui ypatingo prieskonio. Pas mus kai kuriose vietose būna pirkti šaldytų bananų lapų plastikiniuose maišuose.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vietname, Malaizijoje ir kitose Azijos šalyse irgi viskas vyniojama į bananų lapus, bet, deja, LT su bananų lapais nepasisekė:)Ne, bet aš vis tiek negaliu su visa kompanija kišti pirštus į vieną bliūdą:)))) Garnyrui pateikiau garintus ryžius, bet jei buvo visai neįdomūs, tad jų ir neaprašiau.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveika sugrizus namo! Daugiau nebeiskrisk :) Sitas karis atrodo nuostabiai! Isivaizduoju, kokia palete kvapu ir skoniu :) Gaila nezinau, kru gauti normalios avienos (prekybcentriniu net nerizikuosiu imti ir patiekala gadinti), reikes pro turgelius prasinesti kuria diena.
    O tu tarpu panarsysiu Tavo bloga, reikia skanuciukes anties recepto, esi "spece" su ju receptais :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  6. As perku rudeni nedideli avinuka pas ukininka dede. Zinau, kad jie visi laksto tik po pievas ir taip visa vasara. Perku ankstyva rudeni, kol jie dar nesuvaryti i tvarka, kad butu kuo maziau riebalu. Moku siek tiek brangiau, bet zinau, kad nebus riebalu, kas sudaro papildoma niekam nereikalinga svori:) Del anties. Jeigu keptum krutinele, tai rekomenduoju http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2012/01/anties-krutinele-variantas-2-ir-100.html Atkreipk demesi, jeigu jos bus nedidekes, kepk trumpiau pvz.40min. o jeigu turi visa anti, tai trokn ja apelsinu sultyse, kaip dare Nida su zasimi. As kelis kartu gaminau taip anti, visi buvo suzaveti jos skoniu. Bet ji gaunasi ne kepta, bet troskinta. Jeigu idomus sis variantas, galesiu parasyti konkreciai.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Odeta, sveika sugrįžusi į normalų gyvenimą;-)
    Aš irgi avinuką arba jo pusę nusiperku rudenį tiesiai iš ūkininkų. Tai jau kaip iš aiškus artėjančių švenčių patiekalas. Šiemet planuoju paeksperimentuoti virtuvėje, bet dar neturiu jokios vizijos.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dovile, manau receptuka eksperimentams aptarsime susitike:))))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Dovile, o jeigu rimtai, tai šventiniam stalui labai tinka http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2012/09/keptas-eriuko-kumpis-la-mochito.html ir darbo nedaug, o skonis vertas nuodėmės:)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Oooo, koks fainas receptukas. Jaučiu, reiks jį išbandyt.
    O gal dar kokį receptą turi su raudonais ikrais? Nes vyras gavo iš KAŽKUR nemažai. Jau šaukštais pakabinom ir pavargom, o dar grąsina bent litrą parnešt.
    Ir dar dukra keksiukų nori, o niekad nekepiau, bet gal reiktų pabandyt;-)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ikrus reikia valgyti tik su blyneliais, kiaušiniais arba batonu...arba tiesiog dideliais šaukštais ir užgeriant godžiai tikru šampanu, kad jaustųsi karalieviška prabanga:))))

    AtsakytiPanaikinti
  12. Nu taip, bet kokia ten prabanga, jei jų tiesiog per daug.
    Kai pagauni vieną lašišą ir iš jos gauni 4 kg ikrų, tai belieka dideliais šaukštais ir su šampanu;-) Nu čia gal pasninkas dabar, bile tik be kiaulienos;-)))))))

    AtsakytiPanaikinti
  13. Oh, my, Dovile, kooookie geriai! Dziaukites kol turit :D NEs kai nera, "zvejoji" nedidelius kiekius tik, prie sampano, kaip Odeta sake :))) As irgi, kaip Odeta - su blyneliais, su duonele, kazka su avokadu esu dariusi uzkandziams, bet nepamenu skonio :D Ai, kepk dar paciu ikru blynelius, jei tokie kiekiai ikru :)

    Odeta, tu minty turejai sita Nidos recepta? http://www.nidosreceptai.lt/pagrindiniai-patiekalai/zasis-troskinta-apelsinu-sultyse/ Nes nugulus pas mane visa antis, isvis galvoju visa orkaiteje kepti ir paskui kokia glazura (apelsinu pagrindu) deti?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Dovile, dar viena mintis kilo....daug daug svečių ir ikraų nebeliks, kas nemėgsta "už dyką" gardžiai prisiragauti:)
    Orkaitėje irgi gerai. Man atrodo kažkur turiu puikų receptuką, parašysiu:) O Nidos būtent šį receptą turėjau minty. Man labai gražu kai visą antį padedi ant stalo su jų riebaluose keptomis bulvėmis, obuoliais....gardumėlis, rašydama pati užsimaniau:)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Odeta, vat as tokia minti ir turiu - "ciela" antis su nerealiu tuo garnyru ;) Brukstelk receptuka jei turesi laiko :)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu