Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. lapkričio 27 d., antradienis

Kelionė tęsiasi: Spring rolls vietnamietiškai


Kadangi dabar neturiu sąlygų gaminti, o noras parašyti blogą begalinis. Tęsiu savo kelionę po Vietnamą. Ši šalis paliko nuostabiausius prisiminimus. Maistas fantastiškas. Klimatas, karštas, bet ne per karštas (palyginus su Kombodža, tikras rojus), žmonės, jie visada šypsosi, žingeidūs, išradingi ir t.t. Negaliu pasakyti nė vieno blogo žodžio apie šią nuostabią kelionę. 
Vietnamo socialistinė respublika. Gal kas prisimenate eilėraštį, aš vos kelis žodžius teprisimenu: "einu atsilapojęs paltą, kad visi matytų mano kaklaraištį", o vietnamietės mergaitės ir berniukai tarsi tebejaučia tą pasidydžiavimą būti pionieriais. Vietname, skirtingai nei Kombodžoje, švietimui skiriamas didžiulis dėmesys.

O kiti tuo tarpu renka ryžius, sunkiai klampodami po dumblą. Tarp gyvačių, pelių (kurios beja valgomos) ir šiaip visokių gyvių ( man tai būtų baisu ten lįsti). Gal dėl to jie tokie mažučiai ir lengvučiai, tie vietnamiečiai? Dėl ryžių? Tarp kitko, aš Vietname nemačiau nutukusių žmonių. 
 Praeitame savo reportaže rašiau apie motorolerius, jų gausybę. Motoroleriais gabena žmones, baldus, gyvūnus. Iš pradžių mums tai kėlė didžiulę nuostabą, net juokino. Bet, kai pamatėme, jog motoroleriu galima gabenti kiaules ir net prekiauti, atėjo suvokimas, tai jų sudedamoji gyvenimo dalis, ne tik transporto priemonė.
O vaisių gausa stulbinanti. Vietnamiečiai desertais negali pasididžiuoti, o kam jiems to reikia? Kai toks pasirinkimas įvairiausių naturalių saldumynų.
O kai turi dar tokį "KitchenAidą", galima virtuvėje neblogai prasisukti:). Vietnamiečių "Lenino" Ho Shi Minh virtuvė. Va kaip didieji  vadai maitindavosi, kokios virtuvės reikėdavo. Ne taip kaip mes, vos į kelis kvadratus sutelpi.
Oi, dar galėčiau rodyti nuotraukas, komentuoti įspūdžius, bet pagaliau reikia sugrįžti prie Vietnamietiškų spring rollsų. Kaip jau minėjau, neturiu galimybės pati pagaminti, bet parodysiu, kaip mus mokė ir net porą pavyko susukti:) 
Vietnamietiški spring rollsai:
Pastaba: ingredientus galima naudoti įvairiausius. O jeigu sekant šį meniu, tai grybus taip pat galima keisti į mums priimtinesnius. Dar kartą sudedamosios dalys:
Visus pademonstruotus ingredientus, išskyrus padažą (jis čia parodytas apačioje kairėje) sumaišome. Vyniojame į ryžių lakštus. Kaip pademenstravo tai įgudę vietnamiečiai.
Pademonstravę kaip reikia juos vynioti, tolimesnį vyniojimą perdavė į mūsų rankas. Linksma atrakcija gavosi. Aš susukau du. Štai jie, jūsų teismui. 
Kai visi spring rollsai buvo susukti, juos panardino į verdantį aliejų ir šiems pradėjus ruduoti, buvo traukiami ir ragaujami su padažu, kuris pateiktas spring rollsų gamybos aprašyme.
 Skonis. Aš nevalgau kiaulienos, tad nelabai galiu komentuoti. Kolektyvui patiko labai. O man skanesni, tie spring rollsai, kurius valgydavome nekeptus, su įvairiausiomis daržovėmis ir žolelėmis.
Pastaba: ryžių lakštai buvo sausi, mes juos lengvai įmerkdavome į vandenį, kad šie suminkštėtų. O Vilniuje tokių lakštų nemačiau pirkti, tik šaldytus.



12 komentarų:

  1. Odeta, reportazas superinis! Isivaizduoju, kaip smagu ten buvo! O nuotrauku dar ir dar gali ideti sekanciame reportaze, labai "skaniai" susiziurejo :)
    P.S. As anksciau pirkau Basanaviciaus g. toje parduotuveleje ryziu lapus, nesaldytus, sausus.
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vai vai, kaip blogai, kad užsidarė ta krautuvėlė. Reikės pabandyti su šaldytais. O aš taip treniravausi su sausais:) (juokauju)

      Panaikinti
    2. Zinok ji neuzsidare pasirodo, o persikele i kitas patalpas tik. Ir zinok pamirsau kur tiksliai :D

      Panaikinti
    3. Jeigu kartais sužinosi, parašyk prašau:)

      Panaikinti
    4. Butinai! :) Stabtelsiu kuria diena ir brukstelsiu ;)

      Panaikinti
  2. Tikrai, bent truputėlį labiau egzotiškos kelionės įspūdžių niekuomet nebus per mažai. Kiek gi galima kalbėti vien apie Italiją ir jos virtuvę? Italijoj daugiau ar mažiau buvę visi ir kiekvienas gali ten nuvykti, bet vat į tokias šalis važiuoja ne dažnas. Taip, kad laukiam ir kitų nuotraukų ir pasakojimų, nes jie įdomūs. Ir kas pasakė, kad maisto tinklaraštyje turi būti rašoma vien apie maistą? :0)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, jau svajoju, kaip grįžusi namo gaminsiu azijietiškus patiekalus, aš gi net 6 knygas tam reikalui nusipirkau. Nerealus maistas ir dar svoris nuo jo neauga:))

      Panaikinti
  3. Puiki kelionė, nuostabios nuotraukos ir įspūdžiai :) Vietnamas visiška egzotikų egzotika!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vietnamas gan išsivysčiusi ir pažengusi valstybė. Šiaurėje liūdniau, pietuose, bent jau Saigone visiškai modernu (ką reiškia prancūzų, amerikiečių įtaka). Už miesto, tai jau didelis skirtumas. Bet Kombodža, tai jau artėjame į tikrą egzotiką:))

      Panaikinti
  4. Visiškas gėris, Odeta!!! Kurie springrols tau skanesni - deep fried ar su šviežiu ryžių popieriumi? Man taaaaaaip patiko Vietname jų naudojamos prieskoninės žolės, turinčios ir baziliko, ir anyžiaus prieskonį, kurių jie prideda į visus savo patiekalus ir į Pho sriubą... Pasaka. Ačiū už reportažą:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nida, man skanesni švieži spring rollsai su prieskoninėmis žolelėmis, o vyrui deep fried. Čia jau niekaip nesugebėjome pasiekti kompromiso:)))) Vava, man irgi tos žolelės užstrigo, bet aš jų pavadinimo taip ir nesugebėjau išgauti, nors kelis kartus klausiau. Pasakydavo vietnamietišką pavadinimą, kuris man nieko nesako ir tiek. O jau Pho sriuba irgi nerealaus skanumo ir paprastumo. Bet Kombodžoje su sriubomis dar geriau, ten jų toks pasirinkimas ir skonis, kad sunku žodžiais apsakyti. Kai grįšiu į namus, užsiimsiu eksperimentais. Dar labai labai patiko "green mango" salotos ir ant garų gamintas iš jų garnyras. Gaila, kad Lietuvoje nėra šio vaisiaus-daržovės pirkti. Nerealus skonis. Pas jus Izraelyje tikriausiai yra pirkti?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gražūs tie Tavo rolls'ai ir pasakojimas labai įdomus. Ačiū.

    Tuo pačiu siūlau sužaisti žaibišką žaidinimą http://lietuvos-vireja.blogspot.be/2012/11/zaidziame-zaidimus.html

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu