Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. spalio 14 d., sekmadienis

Moliūgo šventė

Pasakykite nuoširdžiai. Ar įsivaizduojate save rudenį be obuolių, grybų ir moliūgų vaišių. Aš visada gaminu obuolių pyragą, troškinu grybus su svogūnais ir grietine bei valgome su bulvėmis, na ir orkaitėje keptas moliūgas kiekvieną ruudenį karaliauja ant mūsų stalo.
Naudojau:
1/2 nedidelio saldaus moliūgo
1/2 arb.šaukštelio druskos
1/4 arb.šaukštelio maltų čili pipirų
1/4 arb.šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1/2 arb.šaukštelio cukraus (kartais naudoju medų)
1/2 citrinos sulčių
2 valg.šaukštų saulėgrąžų aliejaus
 Moliūgą supjaustau riekelėmis. Visus prieskonius išmaišau su aliejumi ir citrinos sultimis. Palieku 1 valandą marinuotis. Įkaitinu orkaitę iki 180 laipsnių. Kepu 40 minučių.
Skonis fantastiškas, tose vietose kur atrodo lyg padegę, pats skanumas. Kaip saldainis, karamelinis. Saldumas su švelniu pikantiškumu ir vos juntama rūgštele. Aš valgiau juos vienus, bet labai galima naudoti ir kaip garnyrą.
Pavyzdžiui prie triušio kepenėlių marinuotų raudonąjame vyne.
500g triušio kepenėlių
50g raudono vyno
2 šaukštų balzaminio acto
1 arb.šaukštelio džiovinto raudonėlio
maltų juodųjų piopirų
druskos
3 morkų
1 svogūno
sviesto kepimui
Išvalau nuo plėvelių, išplaunu, susmulkinu kepenėles. Svogūnus apkepu su morkomis, sudedu triušienos kepenėles. Apkepu. Įpilu marinatą likusį nuo kepenėlių, ir 50g vandens. Uždengusi troškinu 15 minučių.
Moliūgas puikus garnyras:)

14 komentarų:

  1. Šiaip nelabai draugauju su moliūgu, bet žinai tokio derinio su kepenėlėmis tikrai neatsisakyčiau!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aguonėle, negaliu atsidžiaugti savo atradimu gaminti kepenėles marinuotas raudonąjame vyne. Bandžiau anties kepti, dabar triušio troškinti. Abiem atvejais laaabai gardu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip keptus moliūgus tikrai pabandysiu, nes iš moliūgų tik trintą sriubą virdavau ir į troškinius dėdavau. Vakar tėvai moliūgų privežė, tai išbandysim greitu metu. Dar gavau šviežių raugintų kopūstų, burokėlių visokiais konservuotais pavidalais, natūralių sulčių iš aviečių, aronijų, obuolių ir daugybė kitų sodo bei daržo gėrybių. O dabar laukia įdomi porinkiminė naktis..ech, ta mūsų tradicija su vynu ir diskusijom;-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, kaip pavydžiu tų gėrybių:)))) Moliūgą aš irgi tik prieš porą metų atradau. O dabar galiu atsisėdusi vieną patį valgyti...prieš tai iškeptą, žinoma:)
      Ir kaip naktis? Porinkiminė? Laimėjo tie kurie turėjo būti išrinkti?
      Mes irgi atlikome pareigą, bet kaip niekad labai paprastai, jokio šventimo. Matyt nieko gero nesitikime:)

      Panaikinti
    2. Tai ir mes nieko gero nesitikėjome ir čia nešventimas buvo, o tokia jau kaip ir tradicija stebėti (na, kaip ir Euroviziją kokią;-) O jei atvirai, tai nusivylėm rinkimų rezultatais, bet tai ką padartysi jau dabar..teks toliau gyvent;-)

      Panaikinti
    3. Traukinys toliau važiuoja. O valgyti reikia kasdien:) Šiandien esu absoliučiai tinginė ir su spec.nuotaika:))

      Panaikinti
  4. Aš vietoj bulvių, dbr pasikepu orkaitėje prie vištienos ar veršienos :) Beje, į risotto man moliūgas yra tobulai. Arba užtepėlė ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Va va dabar ir aš nebegaliu sustoti moliūgintis:) O koks užtepėlės receptas?:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Skiltelėmis supjaustau bulves, moliūgus, baklažaną per pusę, cielas arba per pusę morkas, česnako kelias galvas per pusę, alyv.aliejaus gauaiai, druskos, pipirų bei rozmarino, kepu pusvalandį ar daugiau, jei reikia +180 C° . Tada viską su blenderiu sumalu įmetęs petražolių išv. čili. Dip'inu su duona ir nuskalauju vynu! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Super. Išbandysiu:))) Ypač vyną:)))))

      Panaikinti
  7. Na viskas, Odeta: bandysiu šį receptą su dviem mažais ir kietais moliūgais, kuriuos vaikai partempė iš mokyklos "derliaus šventės". Ten tokius moliūgus, kurių nieks neperka, įkiša vaikams (apmokėjimas į priekį). Dėl kietumo nuo jų neįmanoma nei žievės skusti, nei vidaus skobti. Tikiuosi, kad pavyks supjaustyti riekėmis. Žiūrėsim kas išeis, labai pasitikiu tavo skoniu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū:) Bet aš sėklas išskobiau, o dukra jas žiurkėnui sumaitino. Visi laimingi likome:)))

      Panaikinti
    2. Receptas patikrintas, labai skanus ir planuojamas kepti Padėkos Dienos vaišėms. Deja, mano vaikai nevalgė moliūgo riekučių, bet tai ne rodiklis, nes jie patiekalo neragavę net nežino, ką prarado.

      Panaikinti
    3. Džiaugiuosi, kad patiko. Na, vaikus galima suprasti. Jeigu nuotradicijų į šoną ir žiūrėk jau "neskanu". Maniškė valgė ir prašė, kad kitą kartą labiau sukepinčiau, nes ten labiau karamelizuotas skonis gavosi:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu