Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. rugpjūčio 8 d., trečiadienis

Marinuotos ir sūdytos seliavos

Nuostabiai skani žuvis. Ji kaip stinta, būna tik tam tikrą trumpą metų laikotarpį ir labai labai skani. O jeigu visai praktiškai pažvelgti: be kaulų, lengvai skutasi. Ko daugiau norėti? http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2011/09/seliava-naturaliai.html
Užsukusi į "Katino dienos" krautuvėlę neatsilaikiau nusipirkti šios žuvytės. Šeimininkė pasidalino savo sumanymu...Kol dalinomės receptų idėjomis ir pakalbėjome apie meilę, sveikatą, vaikus, vyrus, ji man išdorojo seliavą. Todėl, parsinešus namo, beliko tik susiorganizuoti kaip gaminsiu, nes nuotaika buvo nuostabiai pakili. Ką reiškia nueiti į žuvies krautuvėlę ir išeiti ne tik prisipirkus šviežios žuvies, bet ir pasipildžius nuostabiai teigiamų emocijų? Ką galima pasakyti...fantastika...nelietuviška...daugiau tokių krautuvėlių:)
Taigi, parsinešusi seliavą ir pasižiūrėjusi pas Laurą iš mezgalų ( pas ją neraliai daug Lietuvos ežerų žuvų receptų) ką ji veikia su žuvimis. Nutariau pagaminti seliavą 2 variantais (vieną pagal Lauros rekomendacijas, o kitą pagal savo eksperimentą su stinta http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2012/03/stinta-kaip-silke.html ):
1/2kg seliavos
1 saujos rupios jūros druskos
2 arb.šaukštelių cukraus

Užbėriau druską, cukrų ant seliavų, permaišiau ir sudėjusi į dėžutę palikau šaldytuve keletai valandų. Man ji skaniausia buvo kitą dieną. Jau labai skaniai įsisūdžiusi. Jeigu norėtumėte, kad būtų greičiau, reikėtų nulupti odą. Aš sūdžiau su oda, be galvos ir vidurių:)

II variantui reikės
1/2 seliavos
1 saujos rupios jūros druskos
Marinatui:
1 stiklinės vandens
1/2 stiklinės raudono vyno acto
2 arb.šaukštelių cukraus
5 kvapniųjų pipirų grūdelių
2 lauro lapelių
1 arb.šaukštelio aliejaus
Visus marinatui skirtus produktus sudedu į puodą, užverdu,  o seliavą apibarstau druska. Kai marinatas atvėsta, užpilu ant seliavų ir padedu į šaldytuvą "nokti". Valgėme po 2 valandų, bet man buvo per švelnus skonis. Pripyliau dar 50g raudono vyno acto.  Taigi, sumoje gavosi 150g raudonojo vyno acto.

Kitą dieną vyko degustacinė vakarienė. Dešinesnė seliava yra marinuota, o priešais arba kairesnė yra sūdyta. Nors realiai, tai išvaizda nelabai ir skirėsi. Balsuotojai buvo trys.
Nuosprendis:
- sūdyta seliava standi, mėsa ryški, struktūriška šiek tiek sūroka, bet ne per daug. Labai natūralaus skonio ir kvapo;
- marinuota seliava standi, bet mėsa jau ne tokia struktūriška, spalva balkšvesnė lyginant su sūdyta, nesūri. Žuvis kvapni, turinti saldžiarūgštį prieskonį, silkiška.

Laimėjo sūdyta, nors kova buvo ypatingai įtempta. Gaminsiu dar ne kartą.

2 komentarai:

  1. Laimėjau! Labai smagu, kad patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Savaitgalį vaišinau ir svečius, pridariau sumuštinukų, dingo nuo stalo kaip mat:)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu