Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. liepos 1 d., sekmadienis

Lėtai/greitai keptas jautienos kumpis

Nesu didelė mėsos gerbėja, bet kartas nuo karto pamačiusi turguje ar parduotuvėje gražų jautienos kumpį neatsispiriu pagundai jį nusipirkti. Dažniausiai kepu visą kumpį, viename gabale, o po to pjaustau juostelėmis ir teikiu į lėkštę su tuo momentu sugalvotu garnyru ar kitą dieną labai plonais gabaliukais ir su krienais, majonezu ar žolelių padažu ir su malonumu valgau. Kadangi paskutiniu metu sužavėta "slow cooking" kepimo maniera http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2012/02/ypatingai-minkstai-paruostas-jautienos.html , tai šį kartą miksuosiu lėtą kepimą su mums įprastu. Reikės:
1kg jautienos kumpio
2 didelių česnako skiltelių
1 arb. šaukštelio paprikos miltelių
1 arb.šaukštelio juodųjų garstyčių grūdelių
1 arb.šaukštelio rupios druskos
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
1 valg.šaukšto aliejaus
150 ml balto sauso vyno
50 ml vandens

Kumpį ištrinu druska, pipirais, paprika, garstyčiomis bei apglostau aliejumi. Palieku 3 valandom įsigerti skoniams ir pasimarinuoti. Įkaitinu orkaitę iki 70 laipsnių ir kepu 2,5 valandos. Ištraukusi iš orkaitės 0,5 valandos ilsinu mėsą. Tuo tarpu įkaitinu orkaitę iki 230 laipsnių su vyno ir vandens mišiniu. Grąžinu kumpį į orkaitę, apvartau iš visų pusių ir apibarstau smulkintais česnakais. Kepu 30 minučių.
Nežinau, koks tai metodas, kaip jį gražiai pavadinti, bet mėsa tapo labai sultinga, minkšta, kvapni, net ir kitą dieną tiesiog be jokių padažų valgoma. Mes dar vis bandome valgyti suderintą maistą:))

10 komentarų:

  1. Net seilės susikaupė....... atsipjaučiau tokią storą riekę :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aguonėle, Tu kaip visada labai maloni su komplimentais. Labai sultinga mėsytė gavosi...tikrai tikrai, net maloniai nustebau:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gi negaila, jei mane tenkina receptas ir pats ruošimo būdas tada ir komentuoju :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. O jei turiu tik puskilogrami, ar kepimo trukme nesumazeja?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Taip, tikrai sumažėja.Kepkite max 1,5 valandos, o jeigu gabalas dar ir plonas, tai 1 -1,2val.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Odeta, ar teisingai supratau žodžius: "Tuo tarpu įkaitinu orkaitę iki 230 laipsnių su vyno ir vandens mišiniu. Grąžinu kumpį į orkaitę, apvartau iš visų pusių ir apibarstau smulkintais česnakais."
    Kumpis kepa kepimo inde (skardelėj). Jį išėmus, į indą pilti vyną su vandeniu, juos į orkaitę, o po pusvalandžio įdėt ten kumpį ir pavarčius kept?
    Kitus įrašus paskaičius, pasirodė, kad kepat tiesiog skardoje? Ar ant skardos dedat indą?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Vita, tikrai taip. Iš pradžių kepti kumpį reikia sausai, o po to pailsinti, kol orkaitė įkais iki 230 laipsnių su vyno ir vandens mišiniu, tada grąžinti mėsą atgal į jau dabar karštą orkaitę, aplieti skysčiu, apiberti česnakais. Pavertyti, kiek pamenu verčiau 2 kartus.
    Kitus kartus kepiau tiesiog skardoje, be vyno. Sausai. Ir kepsnys vis tiek gavosi labai sultingas. Čia viskas dėl žemos temperatūros ir ilgo kepimo.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Is manes prasta seimininke,bet kai gaminu pagal Jusu receptus net man skaniai pavyksta.Dabar noreciau isbandyti ir si varianta,bet suabejojau del kepimo laiko.Turiu du gabaliukus jautienos kumpio,abu po mazdaug 400g,ir gana ploni,tai kiek bendroj sumoj (su kepimu skystyje) man juos kepti?Busiu labai dekinga jei pasidalinsit savo ismintim :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ernesta, ačiū, kad patinka mūsų šeimos valgiai:) Aš šiuo atveju daryčiau šiek tiek kitaip, nei šiame recepte, dėl plonumo.
      Įtrinkite mėsą druską ir norimais prieskoniais ( tik sausais) tada sausoje ir labai įkaitintoje keptuvėje apkepkite iš abiejų pusių po 2 minutes, spaudžiant mentele, kad susidarytų šiokia tokia plutelė (apkepimas), tada dėkite ant grotelių įkaitintoje iki 100 laipsnių orkaitėje 40 minučių, tada ištraukite ir leiskite mėsai pailsėti 10-15min. Jeigu mėgstate vidutiniškai ar mažiau nei vidutiniškai keptą, tai galite užkandžiauti, o jeigu mėgstate šiek tiek stipriau pakeptą, tai orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir kepkite max 10 minučių. Aš kepčiau 5, patikrinčiau ar reikia dar kepti. Kadangi mėgstu labiau sultingą mėsą, tai kuo ilgiau kepsite karštoje orkaitėje, tuo daugiau sulčių išgaruos.
      Būtinai parašykite kaip gavosi. Labai jau rūpi. Jeigu kas neaišku kepant rašykite į odetajok@gmail.com atsakysiu greičiau:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu