Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. liepos 8 d., sekmadienis

Karštas šeštadienis ir naminiai makaronai

Praeitais metais, gimtadienio proga, kolektyvas, žinodamas mano aistrą virtuvei, padovanojo makaronų gaminimo mašiną. Tai buvo mano slaptas,o gal ir neslaptas noras, kuriam buvo lemta išsipildyti. Gimtadienis praėjo, mašina atsigulė lentynoje ir vis kaip sąžinė pakutendavo padukus, KADA GI TU PAGALIAU PAGAMINSI KĄ NORS MAKARONIŠKO? O, aš visada užimta, bėganti arba neturinti įkvėpimo gaminti. Tačiau, šį savaitgalį, Makaronų gamybos mašinėlė pati įšoko į mano automobilį ir atkeliavo į Palangą. Taigi, su šia našta puoliau ieškoti miltų makaronų gamybai. Kaip žinia, Palangoje tiršta nuo poilsiautojų ir apart kiaulienos, duonos, pieno nelabai verta ko nors ieškoti, o jau eilės...bėgti į šalį nuo visko norisi...bet aš privalau pasigaminti makaronus. Ir labai labai noriu. Bet, kaip sakoma, jeigu kažko labai norisi, būtinai ir gaunasi:) Neradusi pirkti specialių kietagrūdžių miltų makaronų gamybai, "Sveiki produktai" krautuvėlėje, nusipirkau kažkokių, kurie tinka picoms. Gal tiks ir man? Nusprendusi, kad tiks ir turėdama visus ingredientus makaronų gamybai morališkai brandinausi...o čia vėl, kaip iš dangaus, atvažiavo brolis su žmona ir draugais į svečius. Kai didesnė kompanija, visada smagiau eksperimentuoti, o po to visiems draugiškai ragauti. Būtinai gaminsime!!!!
Makaronams gaminti reikės:
500 g kietagrūdžių kvietinių miltų ( kadangi tokių negavau pirkti, tai naudojau kokius gavau, parašyta buvo, kad tinka picoms)
5 kiaušinių
1 šaukšto aliejaus
1 šaukšto pieno
žiupsnelio druskos
Pirmiausia išmaišome miltus su druska ir pasidarome kauburėlį, jame padarę duobutę sumušėme kiaušinius. Kuriuos lengvai su šakute išmaišėme, o tada jau pradėjome minkyti. Beminkant liejame aliejų, bei pieną ir dar 10 minučių tešlą minkėme. Viską rašau daugiskaitoje, nes prie jų dirbome visa kompanija..na gal ne visai visa, bet kai kas dirbo, kai kas vadovavo:)))). Kai tešla tapo vienalytė ir kietoka, suvyniojome į plėvelę ir 1valandai palikome pailsėti šaldytuve. O tada jau prasidėjo vyniojimai, kočiojimai, pjaustymai....
Diena karšta, tad skalbinių džiovyklė buvo pats tas makaronams, kurie jau panašėjo į Tagliatelle, džiūti. Kol makaronai kaitinasi saulutėje, einu gaminti padažų.
Nutariau pagaminti 2 padažus. Mėsėdžiams su vištiena, o kitą aštrų vegetarišką.

Padažui su paukštiena reikės:
3 vištienos šlaunelių be odos
1 svogūno
1/2 cukinijos
1 saujos šparaginių, į 3 dalis perpjautų pupelių
2 skiltelių česnako
1 arb.šaukštelio marokietiško kario miltelių (jis toks citrininis labiau)
1 čili pipiro be sėklų
aliejaus kepimui ( naudojau vynuogių sėklų)
žiupsnelio druskos
grustų pipirų mišinio
200 ml grietinėlės (35% riebumo)
saujos petražolių
Svogūną supjaustau riekelėmis ir apkepu kartu su susmulkintais česnakais, išimu iš keptuvės. Tada vištieną labai smulkiai sukapoju ir kepu toje pačioje keptuvėje kartu su čili pipiriuku (prieš tai pašalinu sėklas). Kai vištiena apkepa, sudedu supjaustytas šparagines pupeles, cukiniją, sugrąžinu česnakus su svogūnais. Viską patroškinu 5 minutes. Supilu grietinėlę ir dar šiai užvirus pakaitinu 2 minutes.
Labai švelnus, su vos užsimenamu pikantiškumu, padažiukas gavosi. O štai kokius makaronus, prisikaitinusius saulėje, virėme:)
Antrą padažiuką gaminau visiškai daržovišką arba kitaip tariant, vegetarišką. Naudojau:
1/2 baklažano
1 svogūną
1 didelį pomidorą
1/2 cukinijos
1 papriką
saują sukapotų šparaginių pupelių
kapotas petražoles
kapotas kalendras
2 skilteles česnako
1 čili pipirą su sėklomis
aliejų kepimui
2 šaukštus balzaminio acto (su pipirais)
žiupsnelį druskos
1 arb.šaukštelį cukraus
Pirma apkepu pjaustytą svogūną, tada pridedu smulkiai sukapotą papriką, baklažaną, čili pipiriuką, nuluptą pomidorą, šparagines pupeles. Uždengusi keptuvę troškinau apie 10 minučių. Įpyliau balzaminį actą, įdėjau riekelėmis supjaustytą česnaką, kapotas kalendras, petražoles ir išjungusi ugnį palikau uždengtą dangčiu, kad visi skoniai susigertų vienas į kitą.
Reziumuojant, vakarienė gavosi puiki, su visiška improvizacija pradedant miltų pirkimu, makaronų gaminimu, padažų virimu, bei valgymu (vėjas pakilo, stalas sulūžo).
Ačiū, Kristina, Gediminai už pagalbą makaronų gamyboje, Mindaugai už tai, kad taip šauniai nupjovei žolę ir visiems čia nepaminėtiems svečiams už puikų pasisėdėjimą :)

6 komentarai:

  1. ale numirti iš pavydo galima kiek poilsio vietų savų turite :o Šaunuoliai! mums belieka tik skaityti, pavydėti ir godžiai akimis makaronus valgyti :P

    AtsakytiPanaikinti
  2. Būk gera, tik nemirk:))) Už tai Vilniuje ariu taip, kad net smegenis nuo galvos rauna:)) (oho kokiu žargonu aš čia parašiau) Man virtuvė yra toks relaksas, tokia atgaiva kūnui ir sielai ir diena praleista gaminant makaronus, yra didelis džiaugsmas:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ir pasisėdėjimas ir makaronai buvo superiniai!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai džiugu, kad patiko...tikiuosi dar ne kartą, jei ne makaronus, tai ką nors kitą gaminsim. Turiu visokių minčių:))

      Panaikinti
  4. Na puikus skalbinių džiovyklės panaudojimas maisto gamyboje. Reikės išbandyti pasigaminti makaronus pagal Jūsų receptą, nes nuotraukoje atrodo labai jau gardžiai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rankinę makaronų mašinėlę galite įsigyti e.parduotuvėje www.pastamaker.lt

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu