Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. birželio 24 d., sekmadienis

Prieskoniuota skumbrė

Matyt senstu, vis dažniau pradedu prisiminti. Štai ir dabar, nusipirkusi skumbrę ir vis neapsispręsdama kaip ją gaminsiu. Ar kepsiu ant griliaus http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2011/09/dumo-skonio-zuviene.html ar kepsiu orkaitėje su daržovėmis, staigiai pakeičiau nuomonę, nes kaip jau ir minėjau, prisiminimai padarė savo.
Kai buvau studentė, atvykusi iš provincijos ir retai kada gaudavau naminio maisto, o keptos bulvės, makaronai ir kitos kruopos būdavo pabodę, mane palepindavo draugės vilnietės mama. Atėjusi į svečius visada gaudavau šilto naminio maisto arba pasiūlydavo tokių neįprastų mano skonio receptoriams patiekalų, kad jie labai giliai įsirėžė į mano atmintį. Gal dabar jie neatrodo tokie jau ir neįprasti ar kažkokie rafinuoti, bet tada tai buvo kažkas TOKIO...
Todėl, prisiminusi, kaip valgiau sumuštinius su sūdyta skumbre, nusprendžiau šeimynai ir draugams pasiūlyti panašų variantą ir aš.
Prieskoniuotai skumbrei reikės:
1 skumbrės
2 česnako skiltelių
žiupsnio krapų
1 šaukšto rupios druskos
1 šaukštelio cukraus
1 šaukštelio rudųjų garstyčių
Išfiliuoju skumbrę. Apiberiu druska, cukrumi, smulkiai kapotu česnaku, krapais, garstyčiomis. Suvynioju į plėvelę žuvį ir padedu parai į šaldytuvą, kad įsigertų visi skoniai ir kvapai.
Labai skani skumbrė gavosi. Tik sunkokai pjaustėsi, todėl, kitą kartą prieš pateikiant, truputi pašaldysiu kameroje, bet ne iki "Stroganinos", o kodėl gi ne stroganina? Dar pagalvosiu. 
O skonis, super:) 

12 komentarų:

  1. Atsakymai
    1. Niekur nemaciau pirkti zalios skumbres?

      Panaikinti
    2. Laura, mums labai patiko, tik gal kitą kartą šiek tiek mažiau dėčiau česnako, bet įdėčiau čili pipirų.

      Panaikinti
    3. Šviežią skumbrę pirkau Rimi parduotuvėje penktadienį. Pardavėja sakė, kad šviežią žuvį pas juos veža antradieniais ir penktadieniais.

      Panaikinti
    4. Odeta, bet ji buna sudyta?

      Panaikinti
    5. Reikia žiūrėti žuvies skyriuje, kur guli ant ledų, kaip lašiša, karpiai ar kitos žuvys. Nedažnai ji ten guli, bet būna. Esu Klaipėdos turguje pirkusi šaldytą ir atšildžiusi kepiau, bet kai sūdau, nenoriu šaldytos žuvies. Norisi šviežios. Siūlau, apsikausčius kantrybe kas kart parduotuvėje pažvelgti į šv.žuvies skyrių. Tikiu, rasite.

      Panaikinti
  2. Šviežia skumbrė - baisi retenybė, tikrai tau, Odeta, pasisekė, nes jos labai retai begalima pataikyti. O savąją taip užtaisiusi drąsiai gali dėti šaldiklin ir pavadinti straganina. Pirštelius aplaižysi :0)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kaip tada elgsis česnakas. Pabijojau šaldyti vien dėl jo. Esi bandžiusi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Česnakui nieko nenutiks, jo kaip turi būti kuo daugiau (niekaip neįsivaizduoju straganinos be česnakų) ir žuvis valgoma tik ledinė. Žinoma, kad bandžiau:
      http://ausrra.blogspot.com/2010/03/straganina.html#uds-search-results

      Labai gardi straganina iš perpelės, pagal tą patį receptą:
      http://ausrra.blogspot.com/2011/05/skanestai-is-perpeles.html

      Panaikinti
    2. Aušra, bandysiu straganiną. Vis gundausi gundausi, bet eilė nepriėjo. Dabar jau tikrai bandysiu ir Tavo receptukais pasinaudosiu:) Ačiū.

      Panaikinti
  4. Reikės išbandyti šį receptą. O aš šį kartą FB radau štai šį:Скумбрия, сделанная под домашнюю

    Ингредиенты:
    - 2 шт скумбрии свежемороженой

    Рассол:
    - 1.5 л воды
    - 3 полных ст.л. с горкой соли
    - 1.5 ст.л. сахара
    - 2 ст. л. чая черного сухого
    - 2 полные горсти луковой шелухи

    Приготовление:
    1. Готовим рассол. В кастрюле с водой растворим соль, сахар, чай сухой и тщательно вымытую луковую шелуху.
    Довести до кипения, накрыть крышкой и дать остыть.
    2. Процедить.
    3. Скумбрию почистить, удалить хвост и голову, промыть.
    4. Подготовленную рыбу уложить в эмалированную или стеклянную посуду.
    5. Залить рыбу готовым рассолом, накрыть крышкой и оставить при комнатной температуре на 3 дня.
    6. Ежедневно, утром и вечером переворачивать скумбрию.
    7. По истечении 3 дней вытащить рыбу из рассола, промыть под проточной водой. Для того, чтобы рыба была блестящей, смазать ее растительным маслом.
    8. Для хранения лучше завернуть скумбрию в пергаментную бумагу и хранить в холодильнике не более 2-3 дней.

    Šiandien užmarinavau (pasiūdžiau), nuotrauoje ji labai gražios spalvos, kaip rūkyta. Matysm, kas ten gausis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir kaip gavosi? Pagal mano ir šį rusišką gaminote? Aš silkę mirkau...irgi nereali gaunai:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu