Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. birželio 24 d., sekmadienis

Naminio sūdymo silkė

Visada perku sūdytą silkę "Katino dienos" parduotuvėlėje. Ten ji nuostabiai skani. Tačiau noras pačiai pasisūdyti silkę galvoje kirbėjo ne vieną mėnesį. Pasirodo, šviežios silkės nusipirkti neįmanoma. Prekybos centrai tokios žuvies neturi, turguose tik sūdyta. Bet kaip sakoma, begalinis noras ir prašau tau, galimybė. Taigi nusipirkusi 5 šaldytas silkes, žygiuoju namo. Kadangi noras pačiai pasisūdyti silkę buvo senas, tai receptukų iš įvairių rusiškų saitų buvau prisirinkusi ne vieną. Todėl improvizuodama savaip, siūlau savo variantą.
Silkės sūdymui naudojau:
5 silkes
3 litrus vandens
19 šaukštų druskos
6 šaukštus cukraus
8 kvepiančiuosius pipirus
1 šaukštą kalendros sėklų
6 kadagio uogas
lauro lapų ( pasirodo neturėjau, tai ir nenaudojau)
2 šaukštus aliejaus
Lėtai šaldytuve atšildau silkę. Nuplaunu po tekančiu vandeniu ir sudedu į dubenį. Atskirai, trijų litrų stiklainyje sudedu druską, cukrų, stambiai sutraiškytus pipirus, kadagio uogas ir kalendrą. Išmaišau, ištirpinu ir supilu ant silkės. Pabaigoje, nors silkė ir riebi, įpilu 2 šaukštus aliejaus. Paslegiu silkes ir padedu vėsiai 24 valandoms. Jeigu silkės akys raudonos, silkė dar mažai įsisūrėjusi.
Taigi, sulaukusi, kai silkės akys nebe raudonos, išfiletuoju ir teikiu kompanijai degustuoti.
Su svogūniukų, krapų ir aliejaus mišiniu. Sakė, kad pirmas blynas neprisvilo. Liepė (juokauju) toliau tik tokią silkę pirkti ir gaminti. Man ji irgi patiko. Labai rekomenduoju pasisūdyti silkę ir jums.

16 komentarų:

  1. Nuostabi silkė, tokių jokioje parduotuvėje ar turguje nenusipirksi. Kvapni, pakankamai sūri, standi, vienu žodžiu GĖRIS.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū ir labai džiaugiuosi, kad patiko:)))

      Panaikinti
  2. Oi, priminei aukso laikus, kai mano tėtis nuo jūros molo prigaudydavo dešimtis strimėlių, silkių giminaičių. Kibirėlis sūdytos riebios strimėlės šaldytuve buvo baisiai nuobodi kasdienybė. Seniai nesu mačiusi strimėlės Klaipėdos turguje... :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ne dažnai būnu Klaipėdoje, bet visada, kai tik važiuoju pro tą kraštą visada užsuku į turgų. Tiesa, nemačiau ir aš šviežios strimėlės. Bet silkė, labai šauni gavosi, labai kvapni. O kaip jūs darydavote strimėlę?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Strimėlė ir yra silkė (išvaizda niekuo nesiskiria nuo bačkose gulinčių :), o jei tiksliau, jos porūšis, kuris prisitaikęs gyventi Baltijoje, pati pirkai ko gero Atlantinę silkę, turėjo taip ir vadintis, kuri gyvena Atlanto vandenyne, mūsų vanduo jai netinka. Silkažuvių labai daug rūšių. Strimėlių dažnai pasitaiko šviežių pirkti, skaitoma, jog tai gausiausia žuvis Lietuvos ekonominėje zonoje ir plačiai gaudoma. Sūdymui strimėlės puikiai tinka, tik jos gal ne tokios drūtos :0)
      Kaip darydavp mano mama, nebeprisimenu. Tėtis prigaudydavo labai daug, tad neskrostas tiesiog sumerkdavo į druskos tirpalą, o kaip su prieskoniais, net nežinau, nebėr kieno pasiklausti :)

      Panaikinti
    2. Tavo sūdymo būdas, manau, puikus. Eisiu pasidairyti strimėlės, gal dėmesio nebeatkreipiu žiūrėdama į geresnes žuvis... labai užsinorėjau naminės :)

      Panaikinti
    3. Aušra, kartą Palangoje, turguje nusipirkau strimelę, pasidariau su actu, tai man nelabai patiko. Reikės ir man išbandyti taip, kaip dabar atlantinę silkę dariau.Patikėk, tikrai verta pasigaminti tokios naminės. Labai labai skani ir be visokių E. Žinau, kad perpelė irgi silkinė žuvis, bet iš jos darysiu straganiną, pagal Tavo receptuką. Nes, kai paskaičiau, seilė iki kelių nutįso:)

      Panaikinti
  4. Jei taip pasisūdyčiau skumbrę tai manau irgi geras variantas gausis

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš skumbrę darau http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2012/06/prieskoniuota-skumbre.html Jeigu išimtum kaulus, suvyniotum į plėvelę ir įdėtum į šaldiklį, gautum Strogoniną...Tada pjaustai plonai plonai ir gauni tobulą užkandį. Vyrai mėgstą tokį užkandį su degtinėle užgerti:)

      Panaikinti
  5. Atsakymai
    1. Vandeni su prieskoniais uzvirkite, atvesinkite ir tik tada pilkite ant silkes.

      Panaikinti
  6. Odeta, kažkokiu mistiniu būdu radau Kaune šaldytų silkių, užsūdžiau štai taip - ir buvo fantastiška! Dabar antra partija sūrėjasi. Ačiū!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, nuoširdžiai džiaugiuosi, kad patiko.

      Panaikinti
  7. o sakykit nebus sūri silkė, jei dėsiu 19 valgomų šaukštų druskos, kažkaip baugu man. Ir dar.... druskos valgomą šaukštą ėmėte su kaupu ar be? gavau tiesiai iš Norvegijos daug silkės sakau reikia išbandyti jūsų receptą, o dalį silkės į šaldiklį įmesiu, vėliau suvalgysim, nes silkės visad norisi.Čia kaip suprantu viralo kiekis panašiai 1kg silkės, taip?

    AtsakytiPanaikinti
  8. beje, ar sūdote cielas ar nupjaunate galvas, išimate vidurius?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Šiandien Kalvarijų turguje nusipirkau dideles riebias tris saldytas silkes. Sūdysiu pagal šita receptą, draugė labai išgyrė :)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu