Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. birželio 7 d., ketvirtadienis

Beprotiškai skani baklažanų užtepėlė

Vasara, nesirašo, norisi lėkti, skristi, nestypsoti tarp puodų virtuvėje ar interneto, bet pralėkti su dviračiu, pasivaikščioti ar tiesiog sėdint lauko terasoje su gera kompanija pagurkšnoti prosecco. Nors per šį ilgą laiką, turint mintyje, nerašymo savo blogo, įvyko daug įvykių: savo ir draugų gimtadieniai, kelionė į Dubajų su visais privalumais (gurmaniškais, serviso, jūros, saulės, prabangos ir t.t.), ir kita kelionė į Ispaniją ir barbekiu sezono atidarymas Lietuvos kaime ir vyro dovana KithenAid'as su daug priedukų, o dar kiek kitų malonių smulkmenų, nebeišvardinsiu net.
Noriu pasidalinti nuostabiu, nors ir labai paprastu baklažanų receptukų. Kepiau jau tris kartus šiais metais, bet nė karto nenusivyliau, o ir kas ragavo laaaabai gyrė. Tiesa pasakius, jis nesulaukdavo kol atkeliaudavo kepsniukai.
Užtepėlei reikės, kadangi pas mane svečiuose buvo draugų kompanija, tai proporcijos šiek tiek didesnės:
3 baklažanų
2 česnako skiltelių ( nemažų)
žiupsnelio petražolių
50-70 ml sezamo aliejaus (priklauso nuo baklažanų dydžio, man užteko 50ml)
alyvuogių aliejaus
1/2 citrinos sulčių
1 nubrauktas arb.šaukštelio druskos
1/2 nubraukto šaukštelio maltų čili pipirų
Kepame laužą (malkinį) kepsniams, kai atsiranda žarijų, bet dar per anksti kepsniams, įdedu kepti į foliją suvyniotus (mažiausiai 2 sluoksniais) baklažanus. Karts nuo karto apverčiant, kepu apie 20 minučių. Pažįstu, kad jau iškepę, kai paspaudus labai minkšta. Tada atidarau foliją ir palieku kepti, dar keletą minučių, kad įsigertų dūmo kvapo. Jei su perdega folija ir susidaro natūralus angliukas (mažas), tai nieko blogo, dar skaniau.
Kol kepė baklažanai, susismulkinu labai smulkiai česnakus ir petražoles. Tada juos beriu į išluptus, dar karštus baklažanus ir su 2 peiliais smulkinu apie 10 minučių, vis įliedama sezamų aliejaus, druskos, citrinos sulčių, čili pipirų. Pabaigoje, jeigu paragavus per stipriai jaučiasi sezamų aliejus, atskiedžiu arba papildau alyvuogių aliejumi. Šiuo atveju, įpyliau 2 šaukštus.
Kodėl sezamų aliejus, nes dabar būdama Dubajuje ir bendraudama su libaniečiais, sužinojau, kad jie gamindami baklažanus visada naudoja maltų sezamų  a la padažiuką (tipo, kaip mūsų aguonpienis, tik iš sezamų ir dabar pamiršau kaip jis vadinasi, kai prisiminsiu, parašysiu), o jis suteikia savitą skonį. Nors naudojau ne tą padažiuką, bet sezamų aliejus labai papuošė mano užtepėlę.
Kodėl smulkinu peiliais, o ne "blenderiu", todėl, kad labai maloniai jaučiasi baklažano struktūra, o ne košelė.
Kitą kartą gaminsiu tik su šiuo aliejumi.Baklažanų užtepėlė buvo suvalgyta nesulaukus kepsnių. Labai rekomenduoju, juk kol laukiame kada galėsime kepti kepsnius, galime pasigaminti fantastišką užkandėlę:)

4 komentarai:

  1. Taip. Tu teisi, ačiū. O jo LT būna pirkti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būna. Visose sveiko maisto krautuvėse (Sveiki produktai, Biosala, Biona, etc.), taip pat turkų parduotuvėje Ibrahimo pasaže. Esu mačiusi net kažkuriame prekybcentryje.

      Bet galima pasidaryti ir namie. Štai, pavyzdžiui, pagal šį receptą gaunasi tikrai geras tahini: http://greek.food.com/recipe/homemade-tahini-73859

      Panaikinti
    2. Eglę, ačiū už parduotuvėles ir receptuką:)) Reikės būtinai nusipirkti, o gal net ir pasigaminti, nes man nerealiai skanūs buvo jų paruošti baklažanai.

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu