Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. kovo 15 d., ketvirtadienis

Varškės pyragas su kakaviniu pagrindu ir vyšniomis

Palangoje, užėjusi į firminę "Žemaitijos pienas" parduotuvę, pamačiau kaip išdėliojo šviežią varškę ir kitus pieno produktus. Neatsispyriau ir nusipirkau 1kg pakuotę šviežios varškės. Su mintimi, kad kepsiu varškėčius, gal apkepą, o gal lietinius su varškės įdaru ar virtinukus visai savaitei....Neatspėjau pirminės savo minčių eigos, oi neatspėjau....pasirodo pyragą, su kakava ir vyšniomis (šaldytomis, nes šviežių dar nėra).
Žinau, kad galiu visaip eksperimentuoti su žuvimi ar jūros gėrybėmis, su mėsa šiek tiek kukliau, bet vis tiek galiu daug ir įvairiau, ko nepasakyčiau apie savo gebėjimus su tešla. Pyragai - dar dar, Duona aukštasis pilotažas, na o jau tortai tai nepasiekiamas (o gal pasiekiamas? Juk reikia tikėti savo jėgomis) kosmosas. Todėl kepant miltinius patiekalus menkai improvizuoju, dažniausiai pasikliauju receptu. Todėl ir šiandien kepdama "Varškės pyragą su kakaviniu pagrindu ir vyšniomis" gan griežtai vadovavausi Sonatinos receptu http://www.sonatinos-receptai.lt/2011/07/kakavinis-varskes-pyragas-su-uogomis.html . Pasigirsiu jau dabar....Pagyros nenueina iš lūpų jau kelinta diena:)) Esu pasikėlusi:)))

Tešlai naudojau:
400 gr miltų    
200 gr sviesto arba margarino
6 valg. šaukštą cukraus
1 arb.šaukštelį vanilinio cukraus    
1 arb.šaukštelį  kepimo miltelių
2 valg. šaukštus kakavos
2 valg. šaukštus natūralaus jogurto

Varškės įdarui naudojau:
1 kg varškės
1 stiklinę cukraus
8  valg. šaukštus tirpinto sviesto (apie 80gr šalto)
1 arb.šaukštelį vanilinio cukraus
5 kiaušinius
2 valg. šaukštus krakmolo    
Pakelis šaldytų vyšnių

Tešlos ruošimas:
Sviestą sutarkavau burokine tarka ir išminkiau su visais tešlos recepte nurodytais ingredientais. Padėjau į šaldiklį pailsėti, kol pasidariau varškės įdarą.

Varškės įdaro gamyba:
Kadangi mėgstu labiau "varškėtą" varškę, tai reiškia, kad nepertrintą per sietelį, o kadangi ši pyragas skirtas tik šeimai, leidžiu sau netrinti, o gaminti kaip mėgstu pati. Todėl tik su šakute pertrinu varškę.
Kiaušinių baltimus atskiriu nuo trynių. Kiaušinių trynius su cukrumi (puse viso kiekio) ir vaniliniu cukrumi išplaku su mikseriu iki baltumo ir sumaišau su varške ir kitais ingredientais. Baltymus su likusia cukraus dalimi išplaku iki standžių putų. Bet, tik į trynius sudedu visas likusias sudedamąsias dalis ir išmaišau, o poto švelniai sudedu išplaktus iki standumo baltymus ir švelniai permaišau.
Tuo tarpu pailsėjo tešla. Padalinu į 2 dalis, vieną panaudoju kaip pagrindą. Ant formos dugno iškloju vieną dalį, tada supilu varškės įdarą, išberiu vyšnias ir švelniai įspaudžiu į vidų. Ant viršaus užtrakuoju, burokine tarka, likusią tešlos dalį.
Pyragą kepiau 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Iškepusį pyragą atvėsinau kampbario temperatūroje, o poto atšaldžiau lauke ( juk dar ne vasara, tada reikėtų šaldytuve).
Kaip vienas mano draugas sako: "Turbo receptukas"!!!!!


11 komentarų:

  1. Ei, puikiai atrodo :) Šis pyragas irgi mano sąraše. Ar galėtumei patikslinti, kokio skersmens formoje kepei bei kiek plius minus tas pakelis vyšnių buvo? Ačiū iš anksto ir skanių receptų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jis ne tik puikiai atrodo, bet ir skanus iki apsirijimo:))) Mano forma 24cm skersmens, vyšnių buvo maximum 200gr (tiksliai nepažiūrėjau) bet užteko ir netrūko.

      Panaikinti
  2. Sugundei ir mane šiuo pyragu. Varškės pyragams ir vyšnioms atsispirti niekaip neišeina :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Renata, šis pyragas nerealiai skanus...ypač jeigu mėgsti gaivius, neriebius:)) Būtinai išsikepk, jis dar daug ir laiko nereikalauja:)

      Panaikinti
  3. Manau,būtinai išbandysiu.Seilė jau tįsta:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sonata, tiesiog privalai išbandyti, tik prieš ragaudama gerai atvėsink, tiesiog atšaldyk:)

      Panaikinti
  4. Jau lekiu į parduotuvę! Nerealiai skaniai atrodo! ;)***

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, patikėk, jis ne tik taip atrodo:) Papasakok kaip pasiseks...tik nepamiršk iškentėti iki galo, kol visiškai aštals:)

      Panaikinti
  5. Sveiki, sakykite kokioje formoje kepėte? ir ar galima jogurtą pakeisti grietine? :) būsiu dėkinga už atsakymus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, kepiau 24cm skersmens formoje. Manau galima keistis, tik bus riebiau:)

      Panaikinti
    2. Dėkui už atsakymą:) Vakar kepiau ir pasirodo net grietinės namie jau nebebuvo :)
      Tešla man gavosi labai trapi..įdomu ką ne taip dariau? Pagal Jūsų foto pagrindas storesnis turėjo būti.. man gavosi plonutis.. Pyragas skanus, bet labai nesužavėjo.
      Sakykite, ką kepiniams duoda krakmolas? (tiesiog smalsu..buvo pirmas receptas su krakmolu:)

      Panaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu