Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. kovo 13 d., antradienis

Stinta kaip silkė:)

Šią savaitę paskelbiau mėsos nevalgymo savaite. Šeimyna burzgėjo, bet buvau labai tvirta savo sprendime. Kad labai stipriai nukentėjusių dėl šio mano sprendimo nebūtų, nusprendžiau paeksperimentuoti ir pasiūlyti dar nė karto neragautų ir nebandytų patiekaliukų.
Šiandien ant mano stalo guli stintos. Visi valgo keptas, keptas ir marinuotas...o ką man sumarmaliuoti? Pajungiu savo fantazijos skaitliukus ir nusprendžiu, o gi bus stinta kaip silkė. Ne kepta, ne virta, o marinuota. Kadangi tai mano pirmasis bandymas, todėl pasigaminau dviem būdais.
Bandymui naudojau:
1/2 kg stintų išvalytų, be galvų ( arba kiek tilpo į du skilainukus)
Išvalytas stintas stipriai pasūdžiusi (2 šaukštus druskos) palikau 2 valandoms pasisūdyti. Ji juk turi būti panaši į silkę:)? Kol stintos sūdosi, pasiruošiu du marinatus ir du skirtingus dangtelius, kad atskirčiau kur kokia.
Marinatui Nr.1 reikia:
50 ml acto
200 ml vandens
2 valg.šaukštų cukraus
2 gvazdikėlių
6 žirnelių juodųjų pipirų, kvapniųjų pipirų
1 svogūno raudonojo
lauro lapo

Užvirinu ir paverdu apie 5 minutes, kad susimaišytų skoniai. Atvėsinu ir užpilu ant stiklainėlyje sudėtų stintų. Stintas po įsisūdimo nuvalau nuo neištirpusios druskos pertekliaus. Palieku per naktį išsimarinuoti. Kitą dieną vaizdas toks:
Sudėjusi į lėkštę supratau, kad privalo stinta tapti file. Todėl apsikausčiau kantrybe ir pagaminau file.
File gabaliukus sugrąžinau į lėkštę, pabarsčiau šviežiais svogūnų laiškais ir pateikiau teismui, ar skanu?:) Žuvytė stangri, kvapni, be agurkų kvapo, lengva, šiek tiek jautėsi actas.

Marinatas Nr.2
100 ml raudo vyno acto
100 ml vandens
2 valg.šaukštų cukraus
kvapniųjų ir juodųjų pipirų
kalendros grūdelių
lauro lapų
1 svogūno raudonojo

Užviriau ir pavirusi 5 minutes atvėsinau. Stintų perteklinę druską, nuo sūdymo nuvaliau. Užpyliau marinatą ant stintų, sudėtų stiklainyje. Stiklainį palikau šaldytuve per naktį, kad žuvytė išsimarinuotų.
Kitą dieną marinatas buvo praradęs spalvą ir tapo šviesiai pilkas, bet stinta išliko stangri.
Kvapas buvo salsvas, visai nesijautė acto, tik maloni rūgštis,o žuvis įgavusi švelniai violetinį atspalvį ir labai stangri. Kadangi padariau klaidą, o gal ir nepadariau klaidos, kad nepasigaminau file prieš marinuojant...dabar pagalvojau, ar nesigautų per daug pavandenijusi, jeigu būtų iš karto pagaminta file? Bet kokiu atveju, šį kartą marinavau su kaulais, be galvos ir vidurių.
Taigi, vėl trupinėlis kantrybės ir file paruošta, bei pasiūlyta konkuruoti su pirmąjame marinate išsimarinavusia stinta.
Nuostabus skonis su savo pačios pagaminta rugine duona http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2012/03/mano-rugine-duona-su-pacios.html...apsivalgymas...nerealus:)) Mūsų šeima ir draugai, kuriems teko garbė sudalyvauti stintų degustacijos vakarėlyje vieningai sutarė, kad Nr.2 marinuota stinta kur kas įdomesnė, skanesnė ir aromatingesnė. Nr.1 labiau priminė silkę, skanu, bet paprasčiau ar įprasčiau.
Labai gražiai atrodė sumuštinukai su maža žuvele ir papuošti įvairiausiais žalėsiais, bet nespėjau jų nufotografuoti...dingo nuo stalo ypač greitai:)
Pasigaminkite, tikrai nenusivilsite!



4 komentarai:

  1. Labai įdomios ir viliojančios improvizacijos! Tikrai kada nors pabandysiu, ir kodėl gi marinuojam visą laiką keptas? Tikrai puiki idėja, Odeta, tik aš kaulų neimčiau. Gerai pabuvusią marinate, galima valgyti su visais kaulais, kaip ir keptą marinuotą..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Miela Aušrra, ačiū už palaikymą ir patvirtinimą, kad geriau marinuoti su kaulais. Ji dar šiandien standi ir skani...labai labai rekomenduoju:) Vakar pavaišinau kitus svečius ir šie liko sužavėti, bet visi sutartinai pripažinome, kad su vyno actu skaniau:)

      Panaikinti
  2. Kaip čia įdomiai :) Reiks išbandyti, kol dar stintų yra.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rennie, pirštelius apsilaižysi:))))) Tik prieš tai palaikyk druskoje, o jos negailėk

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu