Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. kovo 21 d., trečiadienis

"Kijevo kotletai", arba kaip aš vaidinau, kad jau galiu viską kepti:)

Ir pavadinimas, tikrai atitinka. Artėja mano mamos gimtadienis. Ji ir jos draugai yra pripratę, kad aš visada nustebinu kokiu nors įmantriu patiekalu. Kartą gaminau žuvį druskoje ( gal prieš 7 metus), kartą Kiulebiaka pagaminau, Velingtono kepsnį iškepiau, teko senoliams ir jautienos carpacio paragauti. Ir tai vyksta jau kokį 15 metų. Išprotėjimas...kuo šiais metai nustebinti? Kad būtų ypatinga, bet ne per įmantru, kad būtų gourmet, bet ne per daug, ir kad jie vėl lauktų mano mamos gimtadienio, o ši galėtų vėl manęs klausinėti...kuo tu, dukryte, mus šiemet nustebinsi?
Va, su tokia gaida, pradedu treniruotes ant savo šeimos. Šiandien gaminsiu "Kijevo kotletus", kuriuos pateiksiu mamos draugams.

Bandomasis "Kijevo kotletų" užėjimas ir jiems naudojau:
1 pakuotės vištienos krūtinėlės (3 vnt)
200 gr sviesto
2 skiltelių česnako
žiupsnelio petražolių
1 kiaušinio
miltų
džiuvėsėlių ( neturėjau, tai naudojau avižinius dribsnius)
aliejaus virimui ( naudojau vynuogių kauliukų aliejų, nes jis mažiausiai įsigeria į maistą)
Pirmiausia padalinau vištos krūtinėlę į dvi dalis, panašaus storio. Tad, iš 3 krūtinėlių, gavau 6 file, kurias bandysiu paversti Kijevo kotletais. Sviestą atšildau iki kambario temperatūros, jį suvynioju į vanzdelio formą ir apvolioju petražolėmis bei česnaku. Pirma klaida - sviestas neįsigėrė prieskonių aromato, todėl kai gaminsite, būtinai nepatingėkite sviestą sutrinti su prieskoniais. Išmušu per plėvelę vištienos file, tada štai ir antra klaida...išmušiau per plonai. Gink die...nepermuškite labai plonai, nes keliant ir vyniojant, jos plyšta nerealiai greitai.  Iš mano 6 vištienos file Kijevo kotletams, realiai gavosi 4, o 2  visiškai "nepasisekė". Taigi, vynioju į pipirais ir druska pabarstytą vištienos file prieskoniuotą sviestą. Suformuotą kotletą, apvolioju miltuose, tada išplaktame kiaušinyje ir avižiniuose dribsniuose...ir nemanau, kad tai klaida, nes gavosi visai puikiai, nes neturėdama džiuvėsėlių (pastebėjau per vėlai) apvoliojau avižiniuose dribsniuose. Tiesa, juos truputi pasmulkinau su "blenderiu". Įkaitinau aliejų ir merkiau kotletukus apskrudimui. Kai jie tapo lengvai rusvos spalvos, ištraukiau su kiaurasamčiu ir dėjau į skardą kepimui orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių. Kepiau 20 minučių. Sviestas neištekėjo.
Rezultate, daug klaidų ir nepavykusių "Kijevo kotletų", o tie kurie "pavyko" buvo ne tokie tobuli kokius esu įpratusi matyti "Neringos" restorane Vilniuje, ar "Ramybėje" Palangoje. Svečių tikrai nevaišinsiu jais ir nevaidinsiu, kad moku gaminti tobulus "Kijevo kotletus". Per daug nervinimosi, per daug nesigavusių kotletukų, susisluoksniavusių, bet šeimoje, vakarienei ar sekmadienio pietums, tikrai dar ne kartą kepsiu ir česnaką naudosiu, nors restoraniniuose jų nematau. Tikiuosi, kad patiko mano, nors ir netobuli "Kijevo kotletai", o gal tiesiog jiems suteikti paprastesnį pavadinimą, tipo "Vištienos suktinukai"? šeimynai...Kodėl?...Jie prašė pakartoti:)))
Kaip Mindaugas http://mindaugas-bonappetit.blogspot.com/ pakomentavo jog tikras Kijevo kotletas yra gaminamas, ne iš krūtinėlės, o iš blauzdelių ir būtinai reikia įmontuoti kaulą. Ir aš su juo visiškai sutinku. Taigi, pasakysiu, kaip "Vištienos suktinukas" su prieskoniuotu sviestu visai neblogas gavosi:)

12 komentarų:

  1. Odeta, kiek mano atmintis man neleidžia meluotis, bet ar Kijevo kotletas nei vištienos šlaunelės daroms -> išfiliuojamas -> paliekamas pagr.kaulas, -> išmušama mėsa -> įdedama sušaldytas sviesto gabalėlis -> paneriuojam ir paleidžiam maudytis po karštą aliejų.. ;) ????

    oi kokį aš tau galėčiau parekomenduoti gourmet patiekalą, visi pirštus nusigraužtų iš to skonio. ;) Poryt patalpinsiu receptą, man labai didelį įspūdį paliko.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man irgi vyras aiškino, kad aš "tundra' ir nežinau, kad ne iš krūtinėlės gaminamas "Kijevo kotletas"...čia pats didžiausias lepsusas, tikriausiai nuo jo ir prasidėjo:((((
    Nutariau nebesigraužti...ir toliau važiuoti:)))Kijevo variantai juk irgi įvairiausis būna?;)
    Su nerealiu nekantrumu laukiu tavo patiekalo...pirštus iš vakaro pleistru apsiklijuoju:)))))(jumoras)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kam sukti galvą iš KO??? Juk pyragai irgi nebūtinai tik iš miltų gaminami ;) Šaunuolė, Odeta! Atrodo labai skaniai ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, ačiū. Kai toks palaikymas...dar bandysiu gaminti antrą kartą:))

      Panaikinti
  4. Odeta, dabar neliko taisyklių, liko tik rekomendacijos, taip, kad pirmnyn su eksperimentais ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laura, ačiū. Vis tiek norisi pasistengti, kad būtų kuo "Klasiškiau":)

      Panaikinti
  5. Taip, kažkada paleido kulinarijos ekspertu save laikantis ir labai mėgstantis spaudoje reikštis V. Sakas mitą, kad Kijevo kotletas gaminamas ne iš krūtinėlių. Deja, "specialistas" buvo žiauriai ir argumentuotai sudirbtas Giedriaus Vilpišausko blog'e, bet, matau, mitas prigijo. Siūlau rusiškuose ir ukrainietiškuose puslapiuose paieškoti Kijevo kotleto receptų. Kiek aš peržiūrėjau, visi autoriai apie jokius kotletus iš kulšelių nesvaigsta. Yra ir filmuotų receptų, paieškokit. Tingintiems pasakysiu, kad visi mano matyti autoriai (t.p. iš Ukrainos) vienu balsu teigia, kad šiam patiekalui reikia krūtinėlės su sparneliu (mėsą nuskutus nuo kaulelio, jis paliekamas), toliau išmušama mažoji filė, į ją suvyniojamas sviestas, apgaubiama išploninta didžioji filė, suformuojamas kepsnys su kyšančiu kauliuku, paniruojama, kepama. Ant kaulo užmaunama popierinė papilotė ir t.t. Neekonomiškas variantas iš tiesų, nes iš 1 vištos teišeina 2 Kijevo kotletai. Todėl ir buvo tas kauliukas "pašalintas" norint patiekalą atpiginti. Jei kas prisimena senus laikus, anksčiau restoranuose visada iš Kijevo kųšodavo kaulas.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mano draugė Loreta, pabaigusi kulinarinį technikumą Vilniuje, minėjo, kad juos mokino, jog Kijevo kotletui tinka bet kokia vištienos mėsa, netgi iš faršo galima gaminti, alvyniojus juo šaldyto sviesto gabaliuką. Bet svarbiausia: dviguba paniruotė, t.y. kotletas keliauja į miltus, po to į kiaušinio plakinį, po to į smulkius džiuvesėlius, vėl į kiaušinio plakinį, ir vėl į džiuvesėlius. Tada kepamas panardinus karštame aliejuje. Odeta, man tavo kotletai atrodo idealiai gražūs, o dėl prieskonių - Kijevo kotletui pakanka vien druskos ir pipirų (jais ištrinama mėsa). Švelnus vištienos skonis, "užrakintas" džiuvesėlių kiaute - visa Kijevo kotleto esmė. O kauliukas - tai tik dekoracija, jis skonio nekeičia ir išvaizdos ypatingai nepagražina. Vistiek negali šio kotleto valgyti laikant už kauliuko, netgi idealiai pagaminto - nes tekantis sviestas varvės per barzdą, rankas ir pilvą...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Teisybe, anonimiskas gerai mane pataise, nes kazkaip liko atmintyje tas kauliukas ant file, tai jo, ten sparnelio kauliukas prie vist.krutineles. Ka tik paxiurejau Giedriaus V. bloga ir isitikinau :) O man kazkaip susisviete, kad kulsele turi buti..?? :/ Bala nemate tuos stereotipus! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tik palik keletai dienų savo blogą be priežiūros ir grįžusi randu ne vieną komentarą kaip geriau gaminti Kijevo kotletus:) Malonu matyri, kad vis tik prieita nuomonės, kad gaminame kaip norime:))) Svarbu nebijoti improvizuoti...skaniai:)
    Ačiū visiems. Man labai svarbu žinoti kaip ruošiamas Kijevo kotletas iš tikrųjų, kokias dariau klaidas ir tikiuosi iš jų pasimokyti. Gal kada nors išdrįsiu tokį pagaminti:)
    Bet iki įgausiu pasitikėjimą ir įkvėpta Segebutės, Lauros, Vilmos gaminsiu vis kitokius...gal kaip Reda, su varške?

    AtsakytiPanaikinti
  9. At the end - it's all about tha taste! ;)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu