Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. vasario 19 d., sekmadienis

Žemaičių blynai

Prisipažinsiu, nesu aš gerbėja lietuviškos virtuvės. Nemėgstu cepelinų, vėdarų ir kitų su daug riebalų ar bulvių gaminamų patiekalų, tačiau kiti šeimos nariai gerbia mūsų bulvinius patiekalu. Kaip "sunku" jiems arba man gyventi kartu, kai vieni šeimos nariai mėgsta žuvytę, o kitiems paduok cepelinus:) Žinoma, aš čia juokauju, bet bulvinius patiekalus tikrai gaminu ypač retai...nebent iškepu ar išverdu bulvių. Tačiau šį savaitgalį, kaip niekad, nusprendžiau būti gera mama, žmona, namų šeimininkė...lietuvaitė:) Nusprendžiau pamaloninti žemaičių blynais. Nežinau ar tikrai žemaičiai mėgsta šiuos blynus, ar tikrai tai autentiškas patiekalas, bet kiek prisimenu savo anytą, tai ši darydavo cepelinus tik iš virtų bulvių ir su gyvuliniais subproduktais. Kadangi, savo šeimai nenorėjau pasiūlyti tokio varianto, nors man visai ir patikdavo kokį vieną suvalgyti, gaminau su virta jautiena.
Žemaičių blynams reikės:
10 virtų su lupena bulvių
2 kiaušinių
3 šaukštų krakmolo
3 šaukštų miltų
druskos

Įdarui reikės:
300 g virtos jautienos (sumaltos)
2 svogūnų

Padažui:
2 v.šaukštų sveisto
50 ml grietinėlės
Druskos
1 vnt. česnako skiletelės
smulkintų petražolių žiupsnelio

Bulves nulupau, sumaliau ir į jas sudėjau visus likusius ingredientus. Viską gerai sumaišiau.
Įdarui skirtus svogūnus sukapojau ir apkepiau keptuvėje su aliejumi, poto sudėjau virtą maltą jautieną ir lengvai maišydama pakepiau dar keleptą minučių.
Formavau blynus (košmariškas darbas): rankas šlapinau vandenyje iš bulvių tešlos formavau paplotėlį, dėjau mėsos įdarą, užlenkinėjau kraštus ir suformavusi cepeliną voliojau miltuose, prieš dėdama į keptuvę suspaudžiau, taip padarydama blyną.
Dėjau į keptuvę ir kepiau su aliejumi. Blynus nuolat varčiau, nes labai norėjo svilti. Kol kepė blynai pasidariau padažą: išlydžiau sviestą, apkepiau labai smulkiai kapotą česnaką, supyliau grietinėlę, pabaigoje subėriau smulkintas petražoles, druską. Užvirusį padažą pyliau ant blynų, šalia blynų...čia jau kaip kas norėjo.
Labai skanu, labai lietuviška, bet formuoti blynus man nepatiko...labai daug "valakitos"

5 komentarai:

  1. Odeta,

    kaip čia gardžiai jie pas tave atrodo :) taip užsimaniau, nors ir 23 val. vakaro ;) Liuks! :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū ačiū:)Nors "terlionės" ir nemažai, bet galima nuodėmiauti ir 23val.:)

      Panaikinti
  2. Jei nori, kad blynai nesusviltų, tai kepk blynus, taip,kaip kepa mano draugė dzūkė: blynus tik truputi apkepa keptuvėje, po to juos sudeda ant skardos ir pašauna į orkaitę. Niekada neprisvils ir labai skaniai iškepa.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, kitą kartą išbandysiu:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. As tai teplioju rankas miltuose, kai jau pradeda lipti tesla prie ranku ir taip man visada puikiai ir lengvai formuojasi :)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu