Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. vasario 12 d., sekmadienis

Ypatingai minkštai paruoštas jautienos kumpis

Kartą, viename slidinėjimo kurorte , per Kalėdų šventę, paragavau nerealiai minkštai iškepto jautienos kumpio. Net nepatikėjau, kad tai jautiena, bet užtekus "naglumo" paklausiau kas tai per gyvulys ir kokia jo dalis? Paaiškino, kad tai jautienos kumpis, keptas. Kepiau folijoje, kepiau puode, kepiau ypatingai karštai, kepiau apvirtą....ir dar daug variantų, kuriuos tikiuosi antrą kartą bandydama (žinoma,kurie verti dėmesio) aprašysiu ir nufotografuosiu.
Šiandien, būdama Klaipėdos turguje (ko Vilniuje sunku rasti) nusipirkau labai labai gražų jautienos kumpį. Nuodėmė buvo jį pjaustyti ir gaminti troškinį, tai buvo kumpis, sutvertas būti iškeptas vienete, neskaidomame. -Gerai, padarysiu ir aš iš tavęs, sultingą, geidulingą kepsnį!
kepsniui reikės:
1kg jautienos kumpio ( bandžiau su šia kūno dalimi)
prieskoninių žolelių ( naudojau raudonėlį)
rupios druskos
Kumpį apibėriau raudonėliu ir įdėjau 75 laipsnių orkaitėje kepti 3 valandas. Gal galėjau kepti ir pusvalandžiu mažiau, bet trumpiau tikrai nevertėtų kepti. Ištraukusi gausiai apibėriau rupia druska ir po 20 minučių įdėjau iki 230 laipsnių įkaitintą orkaitę apkepti 15-20 minučių (tiksliai neatmenu laiko, bet tikrai ne ilgiau).
Užsidėjo traški plutelė, o viduje liko sultinga mėsa. Man trūko raudonumo, bet mėsos drėgnumas labai nustebino...nesitikėjau, kad tokia minkšta, puri, šlapia bus.
Garnyrui paruošiau keptų bulvių: 5 bulves su lupenomis apviriau 2 minutes (kai vanduo užvirė), perploviau šaltame vandenyje. Supjausčiau bulves į 8 dalis, apvoliojau prieskoniuose, druskoje, aliejuje ir įdėjau į jau įkaitintą orkaitę iki 200 laipsnių, kepti 15-20 minučių.
Kadangi jautienos kumpis buvo be galo sultingas ir natūralus, negalėjau sau leisti viso skonio užgožti su padažu, todėl pateikiau tik su apvirtomis ir po to keptomis bulvėmis.
Lėkštėje atrodė labai išlaikytas, solidžiai sultingas patiekalas. Tikrai jam netrūko padažo...ir man jis kvepėjo aristokratiškai!
P.s. Kitą dieną jautiena tebebuvo minkšta ir sultinga. Tai dietiškas, lengvas, bet ne nuobodus patiekalas.
Viena skaitytoja pasakė pastabą, dėl iškepusios mėsos palaikymo nepjaunant. Aš darau taip ir iki šiol pasiteisino: mėsa pailsi apie 20minučių po lėto kepimo, sultys pasiskirsto tolygiai, o tada dedu į labai įkaitintą orkaitę trumpam. Kai jau visas kepimo procesas būna baigtas, išimu kepnsnį ir nieko jam nedarau, kol neparuošiu lėkščių su garnyru. Tada pjaunu mėsą. Taigi, ji šiek tiek trumpai pailsi.
Dar vienas pastebėjimas. Tokiu būdu mėsa lieka sultinga, tai reiškia, kad joje yra mėsos sulčių ir jos šiek tiek išbėga pjaunant. Čia jau kaip su steikais, priklauso kokio kepimo mėgstate, ar gerai iškeptą ar vidutiniškai ar pusžalį. Esu kepusi ir aprašiusi dar ne vieną kepsnį, pažiūrėkite, paskaitykite, gal tie variantai bus jums priimtinesni. Nors aš šiuo negaliu nustoti žavėtis, nors jau praėjo daug laiko ir daug visokių kitokių būdų buvo išbandyta:)
 

45 komentarai:

  1. nu bet žinai....kiek beužeičiau pas tave, tiek susigundau viskam!!! Dievinu aš žemoje temperatūroje keptus patiekalus. Su jautiena nesu dar bandžius, bet jau norėsiu :) Tu nenaudoji mėsai termometro?
    P.S. esu nusipirkus anties krūtinėles, bet niekaip dar neprisiruošiu jų pagal tave išsikepti :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. Džiaugiuosi, kad prisivilioju užsukti:) Prašom dažniau, malonu pabendrauti:)Aš irgi dievinu žemoje temperatūroje gamintus patiekalus. Kitokia mėsos struktūra gaunasi, labai sultinga. Šį kartą jautieną apkepiau itin karštai po "išprakaitavimo", bet kitą kartą bandysiu pradžioje apkepti, o poto prakaituoti. Turiu termometrą, tačiau dažniausiai gaminu be jo, bandau matuoti laiku, kartais nepavyksta.
    Dėl anties krūtinėlės, neabejok, kepk žemoje temperatūroje:) 70 laipsnių ir 50-60 min. (priklausomai nuo dydžio) Jeigu mėgstate traškią odelę, trumpai apkepk itin karštoje keptuvėje po "prakaitavimo", jei minkštesnę prieš. Kepk ant įpjautos odelės. Oi kokia ji nuodėmingai skani!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sakykit, o kiek tos druskos bert? Man baisiai suru gavos. Ir ar bert tik ant virsaus, ar visa mesa turi but druskoje?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai ne, mėsą pabarstyti tik šiek tiek daugiau nei įprastai, tik neberkite kaio druskoje keptumėte. Šis patiekalas daromas kaip įprastai. Jeigu mėgstate marinuotą mėsą, ją marinuojate savo mėgiamiausiu būdu, jeigu mėgstate natūralią, tai kepate apibarstyta šiek tiek daugiau nei įprastai, taip pat su prieskoniais, o jeigu mėgstate tik labai gerai keptą, sausą mėsą, nekepkite tokiu būdu...tai daugiau natūralistams ir neperketos mėsos mėgėjams...kadangi mano brolio šeima valgo tik galutinai iškeptą...o aš šią šeimą labai myliu ir vertinu, tai suprantu ir toleruoju, kad žmonės negali būti vienodi:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū! Sumaišė mane ta druska, kitą kart dėsiu mažiau, nes daugiau viskas labai neblogai gavos. Ir mano mėsos gabaliukas buvo gal kiek per plonas, todėl gal kiek sausoka gavosi. Mane būtent tas natūralumas ir sužavėjo. Bandysiu dar kartą:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Laba diena,
    Norėjau pasiteirauti kame kepėte mėsytę, ar paprastai kepimo inde, ar folijoje, ar uždengtą???? Na būsiu dėkinga už išsamią info, savaitgalį norėčiau kepti būčiau dėkinga :)
    Jurgita

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atsiprašau, akd tik dabar pamačiau jūsų klausimą. Kepiau tiesiog skardoje, orkaitėje. Būtinai išbandykite.

      Panaikinti
  7. Jurgita, svarbiausia kokybiška mėsa. Kepu paprasčiausiai skardoje, niekuo nedengdama, nepildama, bet svarbiausia skarda ir orkaitė yra įkaitiniama iki 70-80 laipsnių kartu. Tada dedama mėsa ( gali būti jautiena, kiauliena ir t.t.) kuri prieš tai būna prieskoniuota. Kepi apie 3 valandas, bet tikrai ne ilgiau, jeigu plonas gabalas, užteks ir 2,5 valandos. Po to išimi iš orkaitės apibarstai rupia druska, palaikai apie 15 minučių arba kol įkaista orkaitė iki 220-230 laipsnių, dedi atgal ir kepi max 15 minučių. Kiek esu bandžiusi orkaitė turi būti kuo karštesnė, bet kepti kuo trumpiau, tik, kad apskrustų, dėl estetikos ir druskos gabaliukų, kurie labai smagiai kristalizuojasi:)Kepiau tokiu anties krūtinėlę, žuvį, vištos blauzdeles ir nė karto nenusivyliau:))) Labai linkiu skanaus, o kai išbandysi, būtinai prašau pakomentuoti...laikau "špygas", kad pasisektų, nes vis norėsis to natūralumo:))

    AtsakytiPanaikinti
  8. O man prie tokios mėsytės norėtusi karšto garnyro iš burokėlių su visokiais "pripravais": svogūnais, prieskoniais;-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Burokėliai čia tikrai labai tiktų...burokėliai man visur ir visada tinka:)))

      Panaikinti
  9. Laba diena. Viskas kaip ir gerai gavosi.. Tik pamirsote pamineti viena labai svarbu fakta, jog isemus mesa is orkaites reikia ja siltai uzdengti ir duoti pastoveti 20min kad ji pailsetu ir itrauktu i save visas sultis. Deja nezinodami to mes iskarto perpjovem mesa ir viskas pasruvo kaip is suzeisto zveries... mesa pasidare sausa ir tik per pati viduriuka minktesne kur matesi dar buvo kraujo.. Veliau perskaiciau kad butina mesytei leisti pailseti po kepimo :). O siaip viskas tiesiog puiku! Skonis nepakartojamas! Beto kad turejom savo augintu raudoneliu kas manau suteike dar stipresni aromata nei pirktiniai... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man labai liūdna, kad nesigavo viskas puikiai. Bet nereikia tiek ilgai mėsai stovėti, nebent tai būtų didžiulis luitas. Aš dažniausiai mėsą palieku ilsėtis, kol paruošiu lėkštėse garnyrą, padengiu stalą. Sultys iš mėsos vis tiek šiek tiek išbėga, nebent jūs mėgstate gerai iškeptus kepsnius. Tada šis ruošimo metodas netinka. Reikėtų kepti aukštoje temperatūroje ir folijoje ar rankovėje. Mėsa ilsisi po lėto kepimo prieš trupmą kaitrą apie 20 minučių, tada sultys pasiskirsto po mėsą, o kaitra tik suteikia mėsai formą ir traškumą. Ačiū už pastabą, būtinai įrašysiu apie mėsos poilsį ir po kepimo.

      Panaikinti
  10. Puikus receptas! Vyrui labai patiko, nes minkštas gavosi. Gal tik kitą kartą kiek trumpiau kepsiu, nes mažesnis matyt buvo kumpelis nei jūsų:)) Ačiū už puikų receptuką!!!

    AtsakytiPanaikinti
  11. AČIŪ!!! Mes irgi šiuo metodu dažniausiai ruošiame mėsą. Labai patogu, ko nesuvalgai karšto, kitą dieną puikiai tinka kaip šaltas užkandis:)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Dekui uz puiku recepta!!!Tai buvo musu atradimas! net netikejau kad taip puikiai gali gautis jautienos kumpis...minkstas, sultingas, tiesiog nuostabus :)maniskis labai kreivai i mane ziurejo, kai pasoviau mesyte i 75C orkaite, bet rezultate lapnojo, kad net ausys linko...mums labai patiko.kepsim dar ne karta :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. LinaJura

    Sveiki. Minejote, kad ir vistienos blauzdeles taip kepate. Ar jos su kaulu, ar perkepa prie jo?
    Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Sveiki,
    Ar iskepa dar su krauju? Ar tiesiog sultinga, iskepusi mesa buna?
    Ieva

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ieva, mėsa būna rausva, netgi šiek tiek į raudonumą, bet kraujo nebūna, tik mėsos sultys. Todėl labai svarbu iškepus palaikyti mėsą nepjaustytą bent 15-20 minučių (priklausomai nuo dydžio).
      Geriausia, pirkite nugarinę, ji būna vienodo storio ir kepa tolygiai. Pradžioje išbandykite su apie 1kg dydžio gabalu.
      Kitą dieną nerealiai skanu ir šalta, sumuštiniams, su garstyčiomis ar majonezu (jeigu valgote) ar krienais:)
      Nebijokite, mėsa, tikria ne žalia. jeigu pirmam kartui nedrąsu, kepkite šiek didesnėje temperatūroje ( 90laipsnių), bet trumpesnį laiką. Jeigu 90 laipsnių, tai kepkite apie 1 valandą. Tačiau prieš tai apkepkite sausoje keptuvėje, kad susidarytų plutelė ir mėsa neišleistų sulčių. O karštą galutinį apkepimą išlaikykite tą patį. Jeigu dar kas neaišku, parašykite man odetajok@gmail.com

      Panaikinti
  15. Ieva, isbandykite taip pirmam kartui:) http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2014/08/jautienos-nugarines-kepsnys-su-apelsinu.html

    AtsakytiPanaikinti
  16. Jei 2 gabalai po 2 kg (nemaza draugu kompanija) kaip manote kiek laiko reiktu kepti, tiek pat, t.y. 3 valandas?

    AtsakytiPanaikinti
  17. Jūs jau turite nusipirkę Jautienos kumpį? Nugarinę? Kryžmę? Mat nuo mėsos storio labai priklauso kepimo laikas. jeigu pas jus storokas kumpis aš siūlyčiau daryti sekančiai: mėsą įtrinčiau sausais prieskoniais, druska. Tada labai įkaitintoje sausoje keptuvėje apkepčiau iš visų pusių. Jeigu labai dega, įpilkite lašelį aliejaus, bet vos vos. Tada orkaitės temperatūrą pakelčiau iki 110 laipsnių kepčiau 2-2,5 valandos ant grotelių, o skardą padėčiau po apačia, kad keptų vienodai iš visų pusių. Ištraukčiau iš orkaitės palaikyčiau 30min.Tuo tarpu įkaitinčiau orkaitę iki 230 laipsnių ir apkepčiau dar 10-15min, čia tam kad užtvirtinti išorę. Aš taip elgčiausi su storuliu:) Skanaus.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sveiki,labai suintrigavo šis receptas. sakykit, o rankovėje kepti tiktų? Neturiu patirties taip kept kepsnių-paprastai arba rankovėje orkaitėje, arba kepsninėj lauke:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jis tikrai labai labai skanus, bet nedekite i rankove. padekite tiesiog ant groteliu, o po apacia padekite skarda, kad vieenas kitas laselis mesos sulciu nulasetu nesutersdamas orkaites :)
      Nuosirdziai pasakysiu, as jautienos niekada nekepu rankoveje, nes ji buna perkepusi, sausa. Iskepe butinai palikite `10minuciu mesai pailseti ir sultims issiskirstyti. Skanaus:)
      Paziurektie kaip kepiau jautienos nugarine, ten daug lengvesnis kepimo budas. Bet ne maziau puikus.

      Panaikinti
    2. Ačiū už atsakymą. kadangi vakar darbe ilgai aptarinėjome būtent šį kepimo būdą-rizikuosiu:) O peržvelgus Jūsų blogą-įtraukiau į favoritus:) Aš vertinu akimis-o nuotraukos iškart mane užbūrė:)

      Panaikinti
  19. Sveiki. Siandien krepsiu pagal jusu recepta :) Tik Mano kumpis 1,5kg tai kepti ilgiau ar Taip pat 3valandas? Aciu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau uzteks 3 valandu. Tik karstoje orkaiteje palaikykite 20 min.

      Panaikinti
  20. Sveiki, tai cia tiesiog suprieskoniuoji ir dedi ant groteliu kept ? O jei mazesnis gabaliukas nei 1 kg ? Turiu kumpio gabaleli nezinau ka padaryt su juo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Erika, tikrai taip: suprieskoniuoji ir dedi ant groteliu kepti arba galite suprieskoniuoti apkepti sausoje labai ikaitintoje keptuveje is visu pusiu, o tada kepti. Abu budai vienodai geri. Tik pirmu atveju apskrudini pabaigoje kepimo, o antru budu pradzioje. Jeigu mazesnis gabalelis atitinkamai kepkite trumpiau, bet apie 2 valandas reiketu, o karstai apkepant maziausiai 10 min. Tada istraukus is orkaites butinai leisksite mesai pailseti, galite net i folija isukti. Nors as nesukau, nes man patinka traskus krasteliai ir sultingas vidus :) Isbandykite ir parasykite kaip sekesi :)

      Panaikinti
    2. Odeta patarkite kaip man paruošti veršienos 1 kg. gabaliuką Jūsų receptu?

      Panaikinti
    3. O kokia versiena. Jaunas visai? Ar daug mesoje pleveliu? Kumpis? Nugarine? Su kaulu?
      Versiena labai svelni mesa. http://cocinarendez-vous.blogspot.lt/2014/11/versienos-cotelette-kotletas-su.html arba gaminciau pagal Renata apie 2 kg veršienos kumpio,
      500 g džiovintų slyvų,
      1/2 stiklinės džino (galite pakeisti slyvų trauktine, saldžiu raudonuoju ar vaisiniu vynu),
      1 saliero lapkotis,
      2 vidutinio dydžio morkos,
      1 svogūnas,
      saujelė aromatinių žolelių (čiobrelių, mairūnų, petražolių, rozmarinų ir bazilikų),
      1 skiltelė česnako,
      3 šaukštai sviesto,
      juodieji pipirai,
      druska.

      Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C.
      Slyvas užpilkite 1/2 litro vandens ir palikite, kad išbrinktų.
      Jautienos kumpį suriškite špagatu (jei reikia).
      Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir jame iš visų pusių, ant stiprios ugnies, apkepkite kumpį.
      Supilkite alkoholį ir palaukite, kol jis išgaruos.
      Tada kumpį iš keptuvės perkelkite į orkaitės kepimo indą su dangčiu (vietoj dangčio galite naudoti foliją).
      Smulkiai sukapokite salierą, morkas, svogūną, česnaką ir aromatines žoleles. Viską suberkite ant kepsnio.
      Į kepimo indą įpilkite 1 stiklinę skysčio, kuriame brinko slyvos.
      Paskaninkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Indą uždenkite ir kepkite orkaitėje 1 valandą.
      Po valandos, kepsnį apverskite, sudėkite slyvas, vėl uždenkite ir dar kepkite 1 valandą.
      Tada dangtį nuimkite ir kepkite dar 30 minučių, kol kepsnio paviršius gražiai paruduos.
      Patiekite su virtais ryžiais ar bulvių koše.

      Panaikinti
    4. O pati as daryciau: paimciau visa pvz kumpi, padaryciau iskolitine, apibarstyciau norimais prieskoniais. Susukciau. Tada apklociau is visu pusiu labai plonai supjaustyta sonine (arba iskolciau ant versienos isklotines) Tada Visa kumpi suraisiociau virvele, kad neisirtu ir visi skoniai susigertu. Ir deciau i iki 180 laipsniu ikaitint1 orkaite max 35-40min. Leisciau pailseti 15 min., o tada jau pjauciau.

      Panaikinti
  21. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atsiprasau, ne ta mygtuka nuspaudziau. Bet svarbiausia nepamirsau jusu klausimo. Provanso zoleles ir druska puikiausiai tiks, svarbiausia turi buti sausi, o ne slapi prieskoniai. 700g kepkite apie 2val.20min. ilgiau nekepkite.

      Panaikinti
    2. Daug kur skaiciau kad kepant pries tai nereikia det druskos nes dingsta dregme is mesos..tai kaip cia ? Nebus sausa ? P.s. pirma kart kepsiu :)

      Panaikinti
    3. Jus nemarinuosite, o druska geriau naudoti rupe, o dar geriau kristaliukais buna. Sausa tikrai nebus :) Skanaus ir su nekantrumu lauksiu ispudziu

      Panaikinti
    4. Kepu jau tik neiprasta kai orkaite nekarsta :)

      Panaikinti
  22. Nepavyko, nors gaminau pagal recepta ir net is geresnes mesos nei jautienos kumpis- nugarines. Gavosi gumos gabalas. Nera Lietuvoje jautienos, tik karviena. 18 eur uz mesa kaip suniui ant uodegos. Labai susinervinau, tiek pinigu ir laiko ismesta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Esu as irgi kazkada karves persenusios nusipirkusi. Niekas nepadejo. Gal tada supjasutykite gabaleliais ir istroskinkite su darzovemis.

      Panaikinti
    2. O kai perpjovete bego sultys?Raudonos, gelsvos?

      Panaikinti
  23. O cia tikrai jusu recepte jautiena buvo kepta? Dar nemaciau tokio sviesumo jautienos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai buvo kepta jautiena. As ja perku Hales turguje, kur parduoda mesiniu galviju mesa. Pabandykite kepti vhttp://cocinarendez-vous.blogspot.lt/2014/08/jautienos-nugarines-kepsnys-su-apelsinu.html situo stiliumi, gal pavyks geriau.
      As zemoje temperaturoje kepu ir anties, vistienos, kalakutienos krutineles. Zuvi irgi kepu, bet pvz tunas visai nepavyko, o lasisa tobulai.

      Panaikinti
  24. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  25. bet druskos prieskoniuojant žolelėmis ir pipirais nenaudojame, tik prieš pabaigą, apibarstome, kai dedame į max įkaitintą orkaitę...? Ar teisingai supratau..?

    AtsakytiPanaikinti
  26. Gal cia ir sultinga? O ar susikramto?

    AtsakytiPanaikinti
  27. Laba diena, sakykite, ar galima siuo budu kepti jautienos file?

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu