Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. vasario 2 d., ketvirtadienis

Plovas

Gaminant plovą visada atgimsta prisiminimai. Apie studijų metus. Sentimentalūs prisiminimai, aišku ne apie mokslus užlieja, bet apie gyvenimą bendrabutyje, bendrą virtuvę, draugus, linksmybes, koridoriuje rengiamus šokius ir įsimylėjimus. Bet plovas man visada primena 2 nedidukus uzbekus, atsivežtą visą ką tik paskerstą avinuką, (kurį aš pamačiau pirmą kartą gyvenime) ir visam bendrabučio aukštui iškeltą pilvo puotą su PLOVU. Ir bemiegę naktį...piršosi...buvo košmaras, be jokių padraugavimų, be meilių žodžių, juk mes lietuvaitės taip nepratę? Bet dabar ne tai svarbiausia, svarbiausia alkaniems studentams buvo plovas.
O jie jį gamino labai paprastai:
aviena ( aš negalėjau žiūrėti kaip jie ją kapojo, pjaustė ir t.t.)
ryžiai
svogūnai (stambiais gabaliukais kapoti)
morkos ( stambiai pjaustytos)
žiupsnelis cinamono ( jie sakė, kad tai dėl jausmų, meilės ir t.t.)
pipirų, lauro lapų ir dar kažkokių jų prieskonių
Nuo to laiko, kai gaminu plovą, visada vadovaujuosi prisiminimais iš studentiškų laikų. Taip ir šiandien, savo gaminamam plovui naudojau:
500 g avienos
800g ryžių
2 morkas
2 svogūnus
1/2 šaukštelio cinamono
1 šaukštelį malto kumino
3 skilteles česnako
keletą šaukštų aliejaus
druskos, pipirų, lauro lapų
kalendros lapų
Įkaitintoje keptuvėje apkepiau supjaustytą nedideliais gabalėliais avieną. Apkepusią mėsytę išėmiau ir sudėjau į ketaus puodą (špižinį), toje pačioje keptuvėje apkepiau susmulkintus svogūnus, česnakus, į juos subėriau supjaustytas juostelėmis morkas. Viską apkepiau ir supyliau ant avienos gabalėlių. Lengvai permaišiau. Ant viršaus subėriau perplautus ryžius, užpyliau juos vandeniu, kad apsemtų per 2 pirštus. Puodą uždengiau ir pastačiau trokšti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 45 minutėms. 

 Po 45 minučių atidengiau puodo dangtį ir pamačiau nuostabų vaizdą. Vanduo išgaravęs, ryžiai išbrinkę ir birūs. Beliko dėti į lėkštes ir švęsti pilvo šventę. Kalendra labai tiko, įliejo daugiau rytietiškumo. Tik šiandien niekas nesipiršo:(

6 komentarai:

  1. sveiki,
    atrodo labai gardžiai :) norėtusi išbandyti, tačiau ar kažkuom galima pakeisti ketaus puoda?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nebūtinai, bet reikia, kad būtų nemaišoma ir galėtų kepti orkaitėje. Aišku, galima virti ir ant kaitlentės, bet kai kaista ne iš visų pusių, ne toks skanus gaunasi. Sultiniu arba vandeniu užpilti ryžius, kad apsemtų per du pirštus ir kišti į įkaitintą orkaitę. Po 40-45min. turėtum pamatyti birų ir kvapnų plovą:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Radau šaldytuve avienos gabaliuką, tai sumastėm plovą pasigamint. Viską sumakalavau ir liko tik 45 min troškinimas. Prieskonių pridėjau visokių - žolių mišinio, pipirų mišinio ir juodų grūdelių tokių (pavadinimas kažkaip užkrito). Na, net ir istorija su piršlybom;-) Kažkaip po kurio laiko net kvailas istorijas smagu prisimint;-)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dovile, na ir kaip pavyko Tavasis plovas? Ar skanus buvo? Kai pagyveni studentiškame bendrabutyje, istorijų nutinka visokių:) Kurias beveik visada smagu su šypsena prisiminti:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Joo, plovas buvo nerealus. Ir mes valgėm, ir tėvus dar kitą dieną pavaišinom.
    Iš ūkininkų naują avinuką užsisakėm, tai reik daug iš šaldytuvo atsargų suvalgyt.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šiuo būdu ir mano dėdė gamina, bet man labiau patinka ant ugnies, taip labiau jį jaučiu :)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu