Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. vasario 19 d., sekmadienis

Duona su avižiniais dribsniais ir sėlenomis

Kiekvienas mes turime didesnius ar mažesnius tikslus. Net vadybos vadovėliai moko (senas tiesas), kad turime turėti užsibrėžtus tolimuosius ir artimuosius tikslus. Geriausia juos dar ir užsirašyti, tuo užprogramuodami savo pasąmonę siekti SAVO UŽSIBRĖŽTŲ TIKSLŲ. Taip ir aš su savo tikslais: užsirašiau, pasidėjau ant kosmetinio stalelio, kad galėčiau kiekvieną dieną matyti TIKSLUS besiruošdama ryte į darbą, vakare prieš miegą. Nežinau ar tai padės, bet vienas iš tikslų buvo - išmokti kepti duoną, savo duoną.
Išnaršiusi lietuviškas, nelietuviškas knygas, bei interneto platybes, supratau, kad niekas geriau apie duoną nerašo, kaip Aguonėlė. Taigi pasinagrinėjusi, kuri lengviausiai iškepama duona, startuoju. Šiandien, šeštadienį pradedu siekti savo kulinarinio tikslo - išmokti kepti duoną.
Šiandien kepsiu Aguonėlės duoną su avižiniais dribsniais http://aguonele.blogspot.com/2011/02/duona-su-aviziniais-dribsniais.html
Raugui reikės:
100 g miltų
50 g speltos miltų ( siaube, vietoj speltos miltų subėriau kviečių selenėles)
100 g vandens
2 g šviežių mielių
2 g druskos
Avižiniams dribsniams paruošti:
50 g avižinių dribsnių
150 g verdančio vandens
Visus raugui skirtus produktus preciziškai svėriau ir dėjau į bliūdą ir staiga, visam savo siaubui ir žioplumui, vietoj speltos miltų, subėriau kviečių selenėles. Vos bliauti nepradėjau, kad esu beviltiška, niekam tikusi ir nieko nesugebanti. Gerai, kad vyras ramus ir visada palaikantis, nuramino mane, kad bus viskas gerai. Taigi, pasitikėdama, kad viskas bus gerai ir duona turės savitumo, visus raugui skirtus produktus užminkau ir uždengus leidžiu kambario temperatūroje 1 val pakilti, vėliau palikau šaldytuve nuo iki kitos dienos ( apie 20val.)
Avižinius dribsnius pakepinau sausoje keptuvėje iki gražios auksinės spalvos ir užpyliau verdančiu vandeniu bei palikau per naktį.

Duonos tešlai reikės:
viso raugo
paruoštų avižinių dribsnių
300 g kvietinių miltų (aš dėjau 350g)
50 g speltos miltų (nedėjau visai)
120 g vandens
7 g šviežių mielių
10 g druskos
1 a.š. medaus
Kadangi raugas jau kitoks, įvedu nedidukus pakeitimus ir pagrindėje duonos tešloje. Nededu speltos miltų, bet vietoj jų dedu kvietinių 350g. Į didelį dubenį ssupilu visus ingredientus, išskyrus druską. Duoną minkau rankomis apie 8 minutes, suberiu druską ir toliau minkau tiek pat laiko (8 minutes) vis svajodama apie kombainą ( aš turėsiu tą nuostabų kombainą, bet kai išmoksiu kepti duoną). Išminkiusi, išglosčiusi duoną sudedu į dubenį ir palieku prie radiatoriaus ramiai ir šiltai pailsėti bei pakilti. Po 1 valandos, dar kartą švelniai perminkau ir sudedu į kepimo formą pakilti prieš kepimą dar 1 valandai šiltai. Čia vėl pasigailėjau, kad neturiu duonos kildinimo krepšio (Vilniuje, Prismoje nebėra jų pirkti ir sakė, kad artimiausiu metu nebus), nes miltai daugiau niekur nesilaiko, tad, kad ir kaip norėčiau kepaliuko formos, tenka susitaikyti su formine forma (taip vadindavosi tarybiniais laikais).
. Orkaitę įkaitinu iki 230 laipsnių, įstatau dubenį su verdančiu vandeniu, bei duoną. Kepu 15 minučių. Po to išimu dubenį su vandeniu, išvėdinu orkaitę ir sumažinusi temperatūrą iki 200 laipsnių kepu duoną dar 25 minutes. Išjungusi ir atvėrusi orkaitę palikau duoną vėsti ant grotelių (nežinau ar reikia taip daryti ar ne, bet pabijojau ištraukti iš karščio iš karto, kad nesuzmegtų).
Šeima liaupsino mano pirmąjį bandymą, pusė kepaliuko duonelės dingo iš karto, bet aš jaučiausi truputi nekaip, nes sumaišiau ingredientus, nes nesuformavau gražaus duonos kepaliuko, nors skonis ir puikus gavosi. Kepsiu dar ir be "chaltūrų", pažadu:)

4 komentarai:

  1. 10 balų! Atrodo tikrai labai labai skaniai.
    P.S. duonos nereikia orkaitėje atvėsinti. Jei duona iškepus tai ji jokiu būdu nesukris. Bent man nei karto nepasitaikė ;) Greičiau išdžius tik, o tada jau ir sausesne taps.
    Beje, tu minkai rankomis, tai druską reikia iškart berti. Tau nereikia pirma be jos minkyti. Sėkmės tolimesniuos bandymuos ir laaabai ačiū už tokį pasitikėjimą bei įvertinimą :*

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū ačiū:) Šiandien pusryčiams duona tebebuvo puiki, nesusenusi, minkšta. Kitą savaitę būsiu Francėj, bet jau kai grįšiu vėl kepsiu...norisi vis tobuliau ir tobuliau iškepti. Ką reiškia neprisvilęs pirmas blynas ( na gal truputi)...ir geri patarimai:)

      Panaikinti
  2. aciu aciu,kad pasidalinai receptuku.Nepergyvenk ,duona gali kepti formeleje..liuks gaunasi..o vietoj mieliu as dedu rauga,kuri pati pasigaminu.Ir skanu ir sveika..sekmes bandymuose..Kita savaite kepsiu su aviziniais dribsniukais..dar tokios nevalgiau

    AtsakytiPanaikinti
  3. O aš per savo keliones, surauginau raugą:(( Teks iš naujo gamintis. Dabar jau kepu duoną su raugu ir aš:)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu