Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. sausio 29 d., sekmadienis

Sterko kepsnys su sveikuoliškomis burokėlių salotomis

Kai nusipirkau sterką ir man jį išdorojo, gavosi dvi nuostabios file. Vieną kepiau orkaitėje http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2012/01/sterkas-su-citrinomis.html, o kad perdaug neužsivienodinti kitą iškepsiu keptuvėje ir žinoma su Segebutės sveikuoliškomis burokėlių salotomis ( http://segebute.blogspot.com/2011/06/sveikuoliskos-burokeliu-salotos.html ) bei su  savo rankos pridėjimu. BUS SVEIKUOLIŠKI PIETŪS! 
Sveikuoliškoms burokėlių salotoms naudojau:
2 nedidelius burokėlius (užšaldytus)
1 obuolį
1 česnako skiltelę
1/2 citrinos sulčių
1 šaukštą argano aliejaus (naudojau kvapnesnį, bet tikiu, kad su alyvuogių ar kitu bus ne ką prasčiau)
druskos
Burokėlius nuplautus, išdžiovintus, kaip aprašė Segebutė, įdėjau į šaldiklį 2-3 paroms, kad tikrai sušaltų. Aš laikiau 3 naktis, po to lėtai šaldytuve atitirpinau. Labai lengvai nusilupo burokėlių oda, o rankos atrodė kaip paskerdusi ką nors būčiau. Įspūdinga spalva gavosi, nei žali, nei virti, nei kepti burokėliai taip neatrodo. Supjausčiau pailgais gabaliukais burokėlius ir obuolį, česnaką susmulkinau. Viską išmaišiau su aliejumi ir citrinos sultimis, bei palikau 1-2 valandoms pasimarinuoti.
Kol marinavosi burokėlių salotos, sterką ištryniau su prieskoninėmis žolelėmis, bei valandą palaikiau kambario temperatūroje, kad įsigertų jų skonis ir kvapas. Kepiau ant ghee sviesto.
Juk šiandien sveikuoliški pietūs!
Žuvį kepiau po 2-3 minutes ant kiekvienos pusės. Sterkas nespėjo apskrusti, bet ir mėsa liko sultinga. Na, o burokėlių salotų skonis buvo labai sodrus. Su kiekvienu kąsniu jutosi, kaip vitaminai lekia į kūną, o žuvis labai gerai švelnino (aš sakau niveliavo) "tirštą" skonį.
Man labai patiko šios burokėlių salotos, bet dažnai jų negalėčiau valgyti, nes jos labai intensyvaus skonio, bei sočios - man prie jų reikia duonos, ar kaip šiuo atveju, žuvies. Ačiū, Segebute, tikrai dar ne kartą gaminsiu šias sveikuoliškas burokėlių salotas.
Įdomu, su morkomis ar kitomis daržovėmis įmanomos šalytos-atšildytos salotos?

5 komentarai:

  1. Tik dabar atradau šį įrašą. Puikus derinys - atitirpęs burokėlis su obuoliu ir česnakais. Manau, jog čia į kompaniją tiktų bet kokie vaisiai ar nekeptos daržovės (išskyrus bulves ir baklažanus): greipfrutas, kopūstas, vyšnios, takuota morka, kriaušės gabaliukai, riešutai... Mano draugė, išmokiusi mane šaldyti burokėlius, beveik nevartoja gyvulinių produktų (kartais valgo kiaušinius ir kalakutieną, daktarui liepus dėl sveikatos problemų). Tad jai tos salotos visai tinkamos pasisotinti, ypač su virtomis bulvėmis. Dietoje be mėsos daržovėms tenka kitas "vaidmuo" :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vėl gaminau salotas iš šaldyto burokėliu. Pas mus šios salotos prigijo:) Ačiū. Labai įdomu, ar galima šaldyti morkas,ridikus, kad poto gaminti tokias sveikuoliškas salotas?

      Panaikinti
  2. Aš manau, jog morkos ir ridikai skanesni nešaldyti. Bet va Sibiro virtuvėje konservavime būtinas šaldymas. Apie tai minejau čia: http://segebute.blogspot.com/2012/05/pyrageliai-su-kopustais.html
    Mano močiutė emaliuotame puode (geriau tai daryti bačkoje) šaldydavo/konservuodavo obuolius, čielus kopūstus su morkomis, česnakus, bruknes, spanguoles, agurkus, grybus - gruzdus ir kitus didelius grybus... Pildavo daržovėms "raugo": druskos/vandens ir prieskonių, o uogoms ir obuoliams - sirupo: acto, cukraus, vandens ir prieskonių. Tie puodai stovėdavo paslėgti akmenimis balkone. Rudenį parūgdavo, o pašalus suledėdavo. Tada tik galima valgyti, kai viskas į ledą sušąla naktimis bent keletą savaičių - dieną atitirpsta kiek ir jau gali mėgautis patiekalu. Man ypač patikdavo taip paruošti buoliai - su jais mažiausia rizikos, nes naudojama šiek tiek acto, ir tas raugas labai skanus. Mandig, jog šiuo būdu konservuojant, išlieka nesuirę maiste esantys vertingi mikroelementai. Bet jeigu ruduo šiltas ir skysčiai pradeda putoti - tai viskas sugadinta.

    AtsakytiPanaikinti
  3. uj ir kam aš nakčiai čia skaičiau, dabar užmigt negalėsiu, o ir ryt iki parduotuvės su savo koja nenudardėsiu :(

    AtsakytiPanaikinti
  4. Violeta, džiaugiuosi, kad patiko:) Tada, kai tik kaja bus kaip koja, siūlau išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu