Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. lapkričio 3 d., ketvirtadienis

Kelionė Maroko tadžino tema

Tęsiu pažadą parašyti Maroke patirtus įspūdžius, tiksliau Marakeše. Kadangi turėjome labai nedaug laiko, kad pakeliauti po visą šalį, nusprendėme, kad Marakešas vertas kelių dienų, nutolusių 200 km nuo vandenyno. Mes atvykome čia, kad įkvėpti kalnų sumišusio su dykuma oro, išragauti garsiųjų tadžinų (ta proga net nusipirkau, kad pati galėčiau juos gaminti) ir kitų išgirtų kulinarinių šedevrų, pažiūrėti ar tikrai tokie kalnai prieskonių. Taigi, Marokas, Marakešas...Koks jis?
Spalvos... Medina, su 3 m pločio gatvelėmis, kuriose sutelpa prekeiviai su odos, molio, blizgučių, metalinių lėkščių, arbatinukų, prieskonių parduotuvėlėmis, mopedų dūmai, asilai su vežimais, burkas dėvinčios arba labai spalvingomis skarelėmis galvas apsirišę moterys ir visur nosis kišantys turistai.
Derybos... begalinės, bekraštinės. Prekeiviai, įkyriai siūlantys savo prekes, kad baisu pasidaro paimti bet kokį patikusį daikčiuką į rankas, nes reikės derėtis ir nebegalėsi nepirkti. Bet čia visi tam turi laiko.
Kvapas...šviežiai spaudžiamų apelsinų sulčių (kurių didelė stiklinė kainuoja 1,2 Lt), prieskonių kalnų, aliejų gausos, datulių, riešutų, arklių šlapimo, odos apdorojimo (davė didelę gniūžtę mėtų, kad galėtume apžiūrėti šį kvartalą, geriau būtų davę dujokaukę), asilų išmatų, saldžios mėtų arbatos, kepsnių....
Triukšmas...vakare visi suguža į pagrindinę miesto aikštę, kur muša būgnai, vaidina kobros ir žmonės, šoka šokėjos, buria kortomis, piešia su chna, gal 100 mikro restoranėlių siūlo savo maistą, spaudžia šviežias sultis, parduoda datules....užbaubia iš minaretų muedzinai, kviesdami maldai....viskas prityla, laikas vakarienei.
Tadžinas...jis būna kelių rūšių: avienos, vegetariškas, jautienos, vištienos ir maltos mėsos. Jeigu mėsiškas- jis gali būti su daržovėmis arba su migdolais, bet alyvuogių radome visada. Sūdytos citrinos buvo pateikiamos tik vištienos tadžine. Mėsa visada buvo su riebaliuku. Mūsų nuostabai, labai daug buvo dedama bulvių. Daržovės, kurias rasdavome tadžine: bulvės, morkos, cukinijos, kartais pomidoras. Baklažanus (ypatingai skanūs) patiekdavo atskirai, dažniausiai keptus arba trintus prieš tai ugnyje apkepintus (reikės išbandyti). Taigi, mano bandymai tadžino tema:)
Tadžinui reikia:
300g. jautienos arba kitos mėsos
3 bulvių
3 morkų
1 nedidelės cukinijos
1 marinuoto svogūno (galima ir be jo)
kaparių ( alyvuogių neturėjau)
kalendros šakelių smulkintų
aliejaus, vandens, kario, kurkumos
Supjausčiau mėsą stambiais gabalėliais, gausiai pabarsčiau prieskoniais, apkepiau stipriai įkaitintame tadžine (galima ir keptuvėje, bet aš turiu tokį indą, tai viską jame gaminau), išėmiau mėsą, tuose pačiuose riebaluose trumpai apkepiau daržoves (išskyrus cukiniją). Atgal į tadžiną sudėjau mėsą, apklojau daržovėmis, įpyliau vandens ir uždengiau troškintis. Troškinau 1valandą. Sudėjau cukiniją, pakaitinau dar 10 minučių. Kai išjungiau ugnį, subėriau smulkintą kalendrą. Nors gaminau griežtai laikydamasi nurodymų, bet skonis vis tiek lietuviškas gavosi:) Labai labai skanus:)
Marakešas - kvapai, spalvos, triukšmas, gyvūnai ir žmonės susilieję....ir daug daug apelsinų sulčių!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu