Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. spalio 26 d., trečiadienis

Geldelės arba moliuskai

Tęsiu temą - jūros gėrybės. Šį kartą apie moliuskus. Angliškai - clams, ispaniškai - almejas, itališkai - vongola, prancūziškai - palourde...visi pavadinimai skirtingi, o porūšių dar nesuskaičiuojamos galybės. O geldelės: nuo midijų, austrių, jūros šukučių ar ežių iki migdolinių geldelių (moliuskų) ar širdučių ir dar daug daug kitų. Ir visos jos turi labai stipriai išreikštą savo skonį. Bet šį kartą pirkau įprastus moliuskus (geldeles), kuriuos skanu valgyti žalius (nekeptus,nevirtus) kaip tai dažniausiai daro prancūzai arba su česnaku ir aliejuje keptus ar garuose paruoštus, su ryžiais ar makaronais pateikiamus, kaip tai daro ispanai ar italai.
Pirmą kartą aš juos pamačiau ir paragavau Portugalijoje, gal prieš 15 metų ir supratau, kad jų ypatingas salstelėjęs skonis ir tai yra ką aš labai mėgstu. Taigi nusipirkusi vieną pakuotę, sumerkiu į šaltą vandenį, kad jie kuo ilgiau išbūtų švieži ir gyvi. Kadangi turiu užsilikusių svogūnų su laiškais, nusprendžiu, kad gaminsiu paprastai, bet šiek tiek kitaip nei įpratę mūsų Europos valgytojai, be to vienas iš valgytojų nevalgo kaitintų pomidorų, tad a la marinera, nebus. Bus beveik lietuviškai:)
Patiekalui reikės:
apie 0,5kg geldelių (moliuskų)
1 svogūno smulkiai kapoto
1-o svogūno laiškų smulkiai pjaustytų
2 česnako skiltelių sutraiškytų
100ml balto sauso vyno
druskos
Į puodą įpilu šlakelį aliejaus, apkepinu svogūnus, jų laiškus, česnakus. Suberiu moliuskus, kai šie apkepa supilu vyną ir pakaitinu ant ganėtinai didelės ugnies, kol nugaruoja alkoholis ir atsiveria moliuskai. Niam, kaip skanu, bet tikiu, kad ne visiems:)

O čia tai ką ragavome kavinukėje: angliškai - razor clams, prancūziškai - couteau, itališkai - cannolicchio, ispaniškai - navaja. Dar neišdrįsau pagaminti to pati, bet jie dažnai pateikiami valgyti ir neapdoroti, tad manau išbandysiu. O šiuo atveju, buvo labai skanu ir pateikta ypač paprastai, juk svarbiausia ką nori pajusti:)




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Komentuokite, diskutuokime, labai laukiu